Lopovi kradu šta stignu

U noći između četvrtka i petka u selu Novake kod Prizrena opljačkana su četiri domaćinstva.

Krađe u Novakama su učestale, a porodica Andrejević je i ovoga puta bila na meti pljačkaša. Izgleda da lopovi nisu baš mnogo izbirljivi, pa kradu šta stignu. Samo što je završila spremanje zimnice, Ljiljana Andrejević je preko noći ostala bez nje.

"Od feferona mi je ostala samo jedna flaša, napravila sam četrnaest. Od džema nije ostalo ništa, pokupili su ulje i so i 40 litara  vina. Ko će meni da nadoknadi moje muke", žali se domaćica Ljiljana.

Iako su imali svoje proizvode, Andrejevići su počeli ispočetka, a kako bi brže završili angažovale su se i komšije.

"Četvrti put po redu ja sam meta lopova i neradnika, jer oni na lakši način žele da dođu do nekog profita. Četiri domaćinstva su bila na meti pljačkaša, tri domaćinstva iz srpske i jedno iz albanske zajednice koje tu na periferiji ima baštu i kontejner gdje skladišti robu i materijal", kaže Srba Andrejević.

Novake je povratničko selo, u njemu je 2003. godine izgrađeno 66 povratničkih kuća. U selu trenutno živi oko 25 Srba. Iako su  blagovremeno prijavljivali slučajeve krađa, do sada ništa nije pronađeno.

"Samo što smo u petak u 12h uzeli žito koje nam je dala Opština Prizren, donele smo ovdje po 300 kilograma, preko noći su ukradena četiri džaka i kolica. Žalim što su nam uzeli sjeme, ali žalim kolica, jer nemamo kako da donosimo drva", kaže mještanka, Gospođinka Stolić.

Kosovska policija je obavještena o posljednjem slučaju. Izvršen je uviđaj, a istraga je u toku.

"Mi smo izašli na lice mjesta i počeli sa istragom. Tokom dana smo pretresli dvije kuće u potrazi za osumljičenima. U jednoj kući smo našli jedan karabin, ali nismo naišli na dokaze ovih krađa koje su se desile. Mi stalno imamo patrole u tom regionu", kaže Hazir Berisha, portparol Kosovske policije za region Prizrena.

Mještani Novaka ne planiraju da napuste svoja imanja, apelujući na nadležne institucije da pojačaju patrole i pronađu počinioce ovih djela.

Aleksandra Nićić, RTK2