Zabrinutost zbog izuzetno ozbiljne situacije

Organizacija "Savjet sjevera" (Këshilli i Veriut), koja se sastoji od pet predstavnika naselja nastanjenih Albancima u sjevernoj Mitrovici gdje žive, izrazila je zabrinutost zbog izuzetno ozbiljne situacije u kojoj se nalaze stanovnici u tom dijelu zemlje.

Predstavnici organizacije su na konferenciji za štampu održanoj u subotu, u blizini mosta na Ibru, zatražili od lokalnih institucija i međunarodne zajednice da se ozbiljno pozabave njihovim zahtjevima, piše portal "Kosovapress", prenosi protal "Kossev.info".

Predsjednik "Savjeta sjevera" Nazmi Ismaili naveo je brojne probleme Albanaca sa sjevera, kao što su ekonomski, socijalni, izgradnja kuća, ali i etničko čišćenje koje se, kako oni kažu, sprovodi u tom području.

Prema njegovim riječima, Albanci u tom dijelu su ostavljeni na milost Bogu.

U ime Savjeta, govorio je i Gani Hysenaj, predstavnik iz "Rudarskih četa". On je istakao, između ostalog, pitanje nezaposlenosti kao glavni problem sa kojim se Albanci tamo suočavaju.

S druge strane, Fevzi Beqiri, predstavnik Bošnjačke mahale, kritikovao je gradonačelnika Bahtirija zbog uklanjanja trga  "Adem Jashari", što se dogodilo dan ranije.

Prema njegovim riječima, trg "Adem Jashari" je jedini koji simbolizuje da u tom području žive Albanci i pomenuo je potrebu za povratak Albanaca u svoje stanove i imovinu, kao i izgradnju džamije na sjevernoj strani Ibra.

Opštu situaciju opisao je kao vremensku bombu koja bi mogla da eksplodira svakog trenutka.

Odgovarajući na pitanje novinara o posjeti glavnog pregovarača Edite Tahiri i gradonačelnika Mitrovice, Agima Bahtirija, jednom od kafića u sjevernom delu grada, Beqiri izjavio je da su ovakve posjete samo spektakl i dogovor među političarima kako ostati na poziciji.