NVO

Inicijativa mladih za ljudska prava - Kosovo (YIHR KS) izrazila je zabrinutost zbog upotrebe govora mržnje od strane advokata Tomë Gashija u njegovom pojavljivanju na televiziji "Klan Kosova", prenosi portal "InfoMagazine".

"Tokom programa, advokat se obratio srpskoj zajednici omalovažavajućim i uvredljivim rječnikom i uprkos insistiranju novinara, da je takvo izražavanje neprihvatljivo, gospodin Gashi nije reagovao. Advoakti su veoma važni u pružanju svojeg znanja o tome kako se nositi sa slučajevima koji se odnose na govor mržnje, i nikako oni sami ne smiju biti inicijatori toga", stoji u obavještenju Inicijative (YIHR KS).

"Jezik koji je koristio advokat u svojem javnom nastupu, je u isto vrijeme u suprotnosti sa Kodeksom profesionalne etike koji zabranjuje uvredljivo ponašanje advokata".

"Želimo podsjetiti gospodina advokata da u skladu sa članom 40 Ustava Kosova, 'sloboda izražavanja se može zakonom ograničiti u onim slučajevima kada je to neophodno za spriječavanje podstrekavanja i provokacije nasilja i neprijateljstva na osnovu rasne, nacionalne, etničke ili vjerske mržnje".

"Svjesni da Advokatska komora nije odgovorna za izjave advokata, ona bi trebala smatrati odgovornim advokata zbog nanete štete njenom imidžu, koristeći uvredljiv i diskriminatorski termin i što ne promoviše toleranciju prema etničkim zajednicama, a posebno srpskoj zajednici".

"Izjave koje bacaju ljagu, uvredljive, ponižavajuće, u suprotnosti sa zakonima na snazi su neprihvatljive, pogotovo kada dolaze od ljudi koji bi trebali štititi slobode i ljudska prava, tako da putem ovog saopštenja tražimo da advokat Tomë Gashi izrazi javno izvinjenje zbog uvredljivog termina protiv srpske zajednice".

Novinar Kushtrim Sadiku je jučer tokom emisije na Info Magazine nekoliko puta zatražio od advokata Tomë Gashija da se izvini zbog govora kojeg je koristio.

Dokaz za tako nešto je u videu snimku ispod.