Izvještaj

Pravičnost u suđenju za ratne zločine i zločine sa političkom i etničkom pozadinom na Kosovu još uvijek nedostaje.

To je zaključak koji je predstavljen u izvještaju pod nazivom "Pravda i dalje nedostižna", objavljen od strane Fonda za humanitarno pravo sa sjedištem na Kosovu, koji je takođe vršio monitoring suđenja za ratne zločine i zločine sa političkom i etničkom pozadinom.

Na osnovu ovog izvještaja, čiji su rezultati objavljeni danas, u 8 slučajeva ovih krivičnih djela tokom 2015. godine je osuđeno 30 Albanaca i 5 Srba.

Praćenjem suđenja ovih predmeta prema izvještaju, ostaje izazov da su osumnjičeni u inostranstvu, zastrašivanje svjedoka i teškoća u prikupljanju dokaza, sada nakon nekoliko godina koliko je prošlo otkako su počinili te zločine.

Zamjenik tužioca Kosova Sevdie Morina je rekla da lokalno sudstvo i međunarodne misije, kao što je EULEX, učinili su malo u smislu riješavanja ovih slučajeva.

"U tom smislu, mi i misije vladavine prava su postigli malo u tom pogledu. Spremnost i volja lokalnih tužilaca za riješavanje ovih slučajeva ne nedostaje, ali su rezultati veoma mali. Slučajevi se prenose svakog dana u rukama lokalnih tužilaca", rekla je Morina.