Jačanje UNMIK-a

U vrijeme kada Kosovo vrši napore da se učlani u Interpol i Europol, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je rezoluciju koja ohrabruje UN administraciju na Kosovu, UNMIK, da poveća kapacitete i saradnju sa Interpolom i Europolom. Vlastima u Prištini se preporučuje da koristie mehanizme koji su im na raspolaganju.

Rezolucija o stanju ljudskih prava na Kosovu usvojena je u četvrtak uveče, na prijedlog španskog izvestioca Avgustina Konde.
Kosovo je za članstvo u Interpol inače apliciralo aprila 2015. godine, ali o tome još uvijek nije donijeta odluka. Prethodno su kosovski zvaničnici naglasili da je Policija Kosova spremna da bude ravnopravan partner Interpolu u borbi protiv kriminala.
Analitičari na Kosovu smatraju da rezolucija Savjeta Evrope predstavlja korak nazad.
Emrush Ujkani navodi da rezolucija odražava političku nestabilnost na Kosovu, te upozorava na to kako ni države članice Savjeta Evrope koje su priznale Kosovo nisu pokušale da izmjene rezoluciju koja predviđa jednu vrstu ponovnog jačanja UNMIK-a, naročito u oblasti vladavine prava i saradnje Kosova sa međunarodnim mehanizmima.
"Ovaj izvještaj poziva UNMIK, a ne Kosovo, da poduzme mjere i da iskoristi svoje zakonske mehanizme, kako bi se pristupilo Interpolu ili Europolu. To je kritično i na ovo se treba obratiti pažnja", kaže Ujkani.
Analitičar Dren Doli ocjenjuje da Rezolucija odražava i nesposobnost kosovskih institucija, naročito Ministarstva spoljnih poslova, da se suoči sa "snažnim diplomatskim pritiskom Srbije, koji je doveo do toga da se rezolucija usvoji takva kakva je bila."
"Ova vijest sa sobom nosi i rizik da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova počnu da sumnjaju u taj status, izjednačavajući tako državu Kosova sa Rezolucijom 1244, odnosno sa UNMIK-om na Kosovu", kaže Doli.
Emrush Ujkani takođe je upozorio da je zabrinjavajuća činjenica što Kosovo nije podnijelo zahtjev za članstvo u Savjet Evrope prije izglasavanja ove rezolucije.
"Kosovu pripada dvije trećine glasova u Savjetu Evrope, na osnovu broja država koje su priznale nezavisnost, stoga je Kosovo trebalo da preduhitri ovaj proces. Ovo neće ometati Kosovu prilikom apliciranja, ali može uticati na glasanje o članstvu", kazao je on. 
Inače, rezolucije Savjeta Evrope nisu pravno obavezujuće, ali predstavljaju važne standarde.