Poslat na ponovno odlučivanje

Prošle godine, Osnovni sud u Prizrenu je proglasio šestoricu okrivljenih krivim za navodna krivična djela u vezi sa korupcijom. U optužnici se navodi da su osumnjičeni počinili različita krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

U saopštenju EULEX-a stoji da je Apelacioni sud je 22. jula 2015. godine djelimično usvojio žalbe koje je podnio branilac, poništio ožalbenu presudu Osnovnog suda i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Mješovito veće sudija Vrhovnog suda Kosova je 26. novembra 2015. godine odbacilo odluku Apelacionog suda i usvojilo žalbu koju je podnela Kancelarija državnog tužioca. Sud je preinačio odluku Apelacionog suda kojom je predmet poslat na ponovno odlučivanje. Predmet je vraćen Apelacionom sudu na ponovno razmatranje pred drugim većem.

Šestero optuženih u slučaju "Muja i ostali" su optuženi da su počinili krivično djelo s namjerom i zbog dobiti za ostale, nisu provodili odluke Vrhovnog suda te dali zemlju na korišćenje koja je bila pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju, i u drugom slučaju, dali na besplatno korištenje opštinskog zemljišta, bez provođenja zakonske procedure.

Zbog ovih optužbi Muja je u prvostepenom postupku osuđen na 2 godine zatvora uslovno i istovremeno mu je zabranjeno obavljanje javnih funkcija u trajanju od 30 mjeseci. A također i ostalih pet drugih zvaničnika su osuđeni.

Minir Krasniqi, bivši direktor Javne uprave je osuđen na 1 godinu i 6 mjeseci zatvora uslovno, Kadri Ukimeri, bivši direktor Geodezije i Sadik Paçarizi, bivši direktor Urbanizma su osuđeni na 8 mjeseci zatvora uslovno i Avni Ademaj, bivši direktor Geodezije i katastra je osuđen na 5 mjeseci zatvora uslovno.