Nema političkog rješenja

Prištinski analitičar Belul Beqaj kaže da je Kosovo na raskršću, da sadašnja situacija nema političko rješenje i da tenzije mogu imati tragične posljedice.

"Nastavak ovakvog scenarija završiće se produbljivanjem nezadovoljstava i fizičkim sukobom koji će se proširiti izvan parlamenta, te izazvati građansko nezadovoljstvo koje može imati tragičan epilog za Kosovo", rekao je Beqaj.
"Kosovo je na raskršču. Nastavak je put bez izlaza. Prekid je jedino racionalno ponašanje, poslije čega treba tražiti balansirano rješenje", dodao je on. 
Kako kaže, doveden je u pitanje legitimitet Skupštine Kosova i odluka koje su donijete bez glasova i prisustva opozicije. 
Prema njegovim riječima, izlaz je u stvaranju tehničke vlade. 
"Izbori nisu rješenje jer je stvorena klima sukoba. Ne vjerujem da bi gubitnik u klimi totalnog nepovjerenja mogao da prihvati izborni poraz. SAD, Njemačka ili Velika Britanija treba da pozovu relevantne faktore da formiraju tehničku vladu koja bi ostvarila neke međunarodne obaveze i stvorila uslove za aktiviranje Specijalnog suda za pretpostavljene ratne zločine, poslije čega bi se oformila klima da građani glasaju bez straha u relativno relaksiranim okolnostima", ocijenio je Beqaj.