Neuspjeh Kosova u UNESCO

Ministar spoljnih poslova Kosova Hashim Thaçi izjavio je da je Srbija u borbi protiv članstva Kosova u UNESCO vodila antievropsku kampanju koja je suprotna duhu briselskog dijaloga i saradnje, ali da ta odluka neće umanjiti dostignuća Kosova kao države.

U intervjuu za portal euractiv.com, Thaçi je rekao da je lobiranje Srbije protiv članstva Kosova u toj organizaciji protivno svemu što je postignuto u regionu prethodnih godina, suprotno saradnji za koju se zalažu u Briselu i protivno duhu normalizacije odnosa i izgradnje mira i stabilnosti.
 
- Kosovo i, vjerujem, Evropska unija, kao i cio svijet, bili su zaprepašćeni ponašanjem Srbije - izjavio je Thaçi i dodao da su srpski političari koristili ratno-huškački govor koji je povremeno bio i na granici rasizma.
 
- Ovo je definitivno veliki udarac svim naporima cijelog Zapadnog Balkana, čiji predstavnici ulažu ogromne napore u cilju jačanja mira i stabilnosti - kazao je Thaçi.
 
Dodao je da su svi vjerovali da se Srbija distancirala od Miloševićeve politike, ali da ponašanje Srbije u odnosima s Kosovom i regionom prethodnih sedmica "nije prošlo nezapaženo".
 
- Siguran sam da ćemo imati prilku da s našim partnerima razgovaramo o tome šta ponašanje Srbije znači za naše zajedničke napore da izgradimo mir, stabilnost, pomirenje i saradnju u regionu - kazao je Thaçi.
 
Prema njegovoj ocjeni, Kosovo je na glasanju u UNESCO ipak dobilo više nego Srbija.
 
Kosovo je, kako je dodao, dobilo podršku 92 članice UNESCO-a, među kojima su i mnoge države koje nisu priznale nezavisnost Kosova.
 
- S druge strane, sve što je Srbija postigla jeste uskraćivanje svim zajednicma na Kosovu, uključujući srpsku zajednicu, pravo da ostvare korist od članstva u UNESCO-uu, da budu dio projekta izgradnje pomirenja i mira kroz saradnju u obrazovanju, nauci i kulturi - ocjenio je šef kosovske diplomatije.
 
Thaçi je dodao da glasanje u UNESCO nije bilo protiv Kosova nego protiv "onoga što Kosovo predstavlja, glasanje protiv ideje ljudskih prava i sloboda koja preovlađuje nad svim drugim paradigmama i ideologijama".
 
Na pitanje da li odbijanje članstva u UNESCO-u može da zasjeni potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i napredak ka viznoj liberalizaciji, Thaçi je rekao da taj uspjeh ne može biti zasjenjen.
 
- Zahvalni smo što je EU našla način da omogući potpisivanje SSP s Kosovom, čime su priznata dostignuća države u izgradnji demokratije, vladavine prava i reformi ekonomije - kazao je Thaçi, dodajući da taj proces nije pod uticajem politike.
 
Povodom izvještaja Evropske komisije o napretku Kosova, u kojem je kritikovano zaoštravanje sukoba u kosovskom parlamentu zbog sporazuma o Zajednici srpskih opština, Thaçi je rekao da vlasti dijele tu zabrinutost i da će nastaviti da pozivaju opozicione partije da koriste politička sredstva da izraze svoju zabrinutost.
 
- Vidjeli smo neke promjene mišljenja među opozicionim partijama i vjerujemo da je to znak da možemo da nesmetano nastavimo svoj politički život - kazao je Thaçi.