Institucionalna degradacija na svim nivoima

Na pozicijama se dolazi preko veza, novca i malverzacija... "Niko ko ima vrijednost, nepristrasan i sa zaslugama, ne može doći, ni na koji način, ni na jednu poziciju, sa znanjem i iskustvom, iz razloga što to ne dozvoljavaju političke stranke na vlasti, a ne dozvoljavaju različite formalne i neformalne grupe unutar i izvan vlasti", rekao je prof. Baraliu za list "Kosova sot".

Organizirani kriminal i korupcija i dalje prkose ekonomski razvoj, vladavinu prava, drže kao taoc evropsku perspektivu Kosova, viznu liberalizaciju i Sporazum o stabilnosti i pridruživanju. Mafiopolitika je prodrla duboko u kupovini vlastitih kriminalnih interesa, visokih pozicija u državnim institucijama. Politički analitičari i poznavaoci vladavine prava smatraju da "uzurpacija" države nema veze samo sa pravosudnim sistemom, već je to lanac svih državnih institucija, koje se kupuju ili uzurpiraju od strane mafiopolitike Kosova, počevši od tužilaštva, pravosuđa, carina, državnih inspektora, pa čak i kupovine samih poslanika, koji se navodno biraju slobodnim glasanjem.

Ekspert prava, Mazllum Baraliu, izrazio se veoma kritički na ovu ozbiljnu situaciju.

"Niko ko ima vrijednost, nepristrasan i sa zaslugama, ne može doći, ni na koji način, ni na jednu poziciju, sa znanjem i iskustvom, iz razloga što to ne dozvoljavaju političke stranke na vlasti, a ne dozvoljavaju različite formalne i neformalne grupe unutar i izvan vlasti", rekao je prof. Baraliu za list "Kosova sot".