Specijalni predstavnik EU u Prištini za Danas

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo usvojila je Evropska komisija. U skladu s Lisabonskim ugovorom, SSP za Kosovo ne zahtjeva da ga države članice EU ratifikuju na nacionalnom nivou i zato će biti primjenjen mnogo brže. On će biti ratifikovan samo u Evropskom parlamentu - kaže u razgovoru za Danas šef Kancelarije i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, objašnjavajući proceduru po kojoj će Priština, koliko u junu doći do SSP.

Da li je SSP za Kosovo u potpunom saglasju s Ugovorom o funkcionisanju EU?
- Sporazum EU o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom pokriva sve ključne oblasti koje su obuhvaćene i u drugim takvim sporazumima. Jednako kao i drugi u regionu, i SSP za Kosovo je pravni ugovor koji predstavlja osnov udruživanja, pruža okvir za politički dijalog i definiše prava i obaveze u širokom spektru političkih oblasti. Ali SSP za Kosovo je "EU only", što znači da ne obuhvata brojna politička pitanja koja ekskluzivno pripadaju državama članicama. Sve članice EU podržavaju nastavak procesa stabilizacije s Kosovom.
Kako objašnjavate da je Kosovo lakše došlo do SSP-a nego do vizne liberalizacije?
- To su dva različita procesa. SSP je ugovorna obaveza između dvije strane. Vizna liberalizacija je proces u kome Kosovo treba da ispuni određene uslove kako bi zemlje članice EU mogle i bile voljne da ukinu vizni režim. Nijedan od ova dva procesa nije lak, ali je njihova priroda različita i na neki način neuporediva.
Kakve su Vaše procjene, imajući u vidu iskustvo s terena, kada bi Kosovo moglo da dobije status kandidata i pod kojim uslovima?
- Obično kažem da preko mosta treba da pređemo kada do mosta dođemo. Nova komisija je jasno saopštila da tokom njenog mandata, koji se završava 2019, neće biti proširenja, ali to ne znači da u međuvremenu kandidati i potencijalni kandidati ne treba da napreduju na evropskom putu tako što će usvojiti i sprovesti presudne reforme. Jasno je da je Kosovo na evropskom putu, a SSP će učvrstiti kosovsku poziciju u glavnom toku politike EU na Zapadnom Balkanu.
Koliko će potpisivanje SSP za Kosovo i evropske integracije Prištine biti u vezi sa osnivanjem specijalnog suda za zločine na Kosovu i da li se zna za koji će se period zločini procesuirati - lideri kosovskih Albanaca spore se da li da to bude samo 1999. ili i 2000, dok Srbi traže da bude od 1998. do 2004. godine?
- Specijalni sud će se baviti navodima iz izvještaja Savjeta Evrope i sudiće za zločine za period obuhvaćen tim izvještajem. Od kada je izvještaj objavljen, nad Kosovom se nadvio taman oblak s navodima o vrlo ozbiljnim zločinima, što samo pothranjuje predrasude o Kosovu i veoma loše utiče na sliku i doživljaj Kosova na međunarodnom planu. Došlo je vrijeme da krivicu preuzmu pojedinci umjesto nacije kao cijeline.