Ugovor može ostati mrtvo slovo na papiru

Ugovor koji kosovska vlada namjerava da potpiše sa francuskim investitorima zbog prodaje turističkog centra Brezovica, ostaće mrtvo slovo na papiru, ako se njime ugroze interesi Srba, ocjenio je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić.

Đurić je za beogradski "Kurir" naveo da će ugovor ostati mrtvo slovo na papiru, ukoliko se prije roka, predviđenog za početak njegove realizacije, ne ponude zadovoljavajući odgovori na pitanja, koja su za Srbe u regonu Šar planine od ključnog interesa.

"Bez zadovoljavajućeg odgovora na ta pitanja, ugovor neće biti moguće sprovesti u praksi, a kompanije zainteresovane za ulaganje i njihovi akcionari, umjesto profita, bili bi izloženi milionskim gubicima, na poslovima daleko od Šar planine i nepopravljivoj šteti njihovom ugledu", kazao je Đurić.

Kosovska vlada i francuski konzorcijum "MDP Consulting - Compagnie des Alpes" trebalo bi danas da potpišu ugovor o realizaciji Projekta za razvoj turističkog centra Brezovice vrijednog 409 miliona eura.

Ispunjeni su svi preduslovi za sprovođenje tog projekta, da će se sa "teškim radovima" početi 2016. godine, kao i da u roku od šest mjeseci francuski konzorcijum treba da priložiti dodatnu dokumentaciju, prostorni plan, finansijsku konstrukciju...

Prijedlog, koji je predstavio francuski konzorcijum, predviđa realizaciju projekta u tri faze: razvoj centra, investiciju od 410 miliona eura i otvaranje 3.000 radnih mjesta.