Ko se ovdje pravi lud?

Cijena nafte na Kosovu ostaje ista, dok na svjetskoj berzi kontinuirano pada. Trenutno na Kosovu cijena za litar benzina se kreće od 1,01 do 1,05 eura. U četvrtak je cijena nafte na berzi je došla na oko 50 dolara po barelu, znatno jeftinije nego prethodnog dana. Međutim, takve promjene cijena na našem tršištu nimalo se ne odražavaju.

Fadil Berjani, predsjednik Udruženja naftara Kosova, priznaje da na Kosovu cijena nafte je porasla, dok je na tržištu ostala ista.

Prema njegovim riječima, razlog zbog čega na Kosovu stalo raste cijana nafte je što nijedna kompanija u zemlji se ne snabdjeva iz rafinerija u kojima se garantuje cijena na berzi.

Prema njegovim riječima, cijene su i dalje visoke, pošto uvozne kompanije ne dobijaju cijenu direktno iz renomiranih rafinerija, koje garantuju sigurnu cijenu.

"Kosovske kompanije se snabdjevaju od kompanija u regionu. To ukazuje na to da kosovske kompanije kupuju naftu iz treće ruke snabdjevanja", rekao je on za list "Zëri".

Bejrani je rekao da su oni kao Udružene u više navrata tražile regulator cijena, koji bi po njemu, dobro regulisao ovo pitanje.

"Naftni trgovinski sektor je specifičan sektor i igra ključnu ulogu u razvoju ekonomije i financijske stabilnosti. Vlada bi se trebala ozbiljnije pozabaviti pitanjem naftnog sektora, ne samo da ga vidi kao poreske obveznike, nego i kao ključni element ekonomskog razvoja. Naftni sektor je najmanje pod kontrolom vlade", rekao je on.

Berjani se nada da će Vlada uticati na regulaciju i stabilizaciju naftnog sektora, uključujući cijenu, kvalitet, količinu i regulator nafte.

S druge grane građani kažu da cijena nafte u zemlji je veoma visoka u odnosu na životni standard.

Enver Krasniqi kaže da je cijena nafte veoma visoka, u odnosu na uslove i standard u kojem žive građani Kosova.

"Trenutna cijena nafte u zemlji je nepodnošljiva za naše džepove. Trgovci zarađuju na grbači građana, jer nedavne promjene cijena derivata na međunarodnoj berzi u našoj zemlji su nevidljive", rekao je on.

Krasniqi dalje kaže da je cijena nafte također diktira druge proizvoda vezane za nju.

Čak ima sumnje i u kvalitet derivata koji se kupuju na prodajnim mjestima u našoj zemlji.

Prema njegovim riječima, zbog loše kvaliteta goriva najviše štete imaju vozila koja se svakim danom oštećuju sve više i više.

Zabrinutost zbog visokih cijena goriva na našem tržištu prethodno je pokazalo i Udruženje za zaštitu potrošača.

Oni stalno kritikuju Vladu, govoreći da se ovim cijenama najviše šteti potrošač, kao i ekonomiju zemlje.