Poslije šest mjeseci krize

Poslije šest mjeseci krize Kosovo je dobilo novu vladu Ise Mustafe čime je okončana epoha Hashima Thaçija, piše pariski "Le Monde", a prenose elektronski mediji u Prištini.

U tekstu se navodi da je nakon šest mjeseci krize Kosovo dobilo novu vladu i po listu "Le Monde" to je vijest dvostruko značajana - ”prvo zato što je riješena kriza i drugo zato što šef vlade prvi put nakon proglašenja nezavisnosti Kosova neće biti Hashim Thaçi”.

Ipak, kako se dodaje, Thaçi je uspio da postane čovjek broj dva u vladi i ministar spoljnih poslova, iako je od 2007. neprekidno vladao uz ”podršku klijentelističkih mreža”.

Prema sporazumu o formiranju koalicije, koji se, kako navodi "Le Monde", čini gotovo protivprirodnim, novi premijer Isa Mustafa (63), bivši gradonačelnik Prištine i lider Demokratskog saveza Kosova (LDK), moraće da dijeli vlast sa svojim vjekovnim protivnikom, Thaçijevom Demokratskom partijom Kosova (PDK).

Do sad nezaobilazni premijer je, s druge strane, postao potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova, primećuje francuski list.

Pariski dnevnik podsjeća da su u koaliciju ušle još dvije manje stranke, od kojih je jedna stranka srpske manjine.

Kao znak tenzija koje je stvorio ovaj neizvjesni dogovor, PDK i LDK nisu osvojile mnogo glasova u svojim sopstvenim redovima, navodi list.