Rodna (ne)ravnopravnost

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček izrazila je razočarenje što u novom sastavu vlade Kosova od 21 ministara samo dvije žene. Pozvala je Vladu da se efikasnije bori protiv korupcije.

Lunaček, koje boravi na Kosovu kako bi pratila formiranje institucija, izrazila je duboko razočarenje što u novoj vladi Kosova od 21 ministra samo dvije žene. To je ”razočarenje za žene i muškarce”, izjavila je ona.
"I Isa Mustafa i Hashim Thaçi su obećavali da će u novoj Vladi biti više žena. Potrebno je to promjeniti i ovo je veliko razočarenje", izjavila je Lunaček.
Lunaček se sastala sa grupom žena poslanica, a razgovarala je i sa predsjednikom Skupštine Kadriom Veselijem i ministrom inostranih poslova Hashimom Thaçijem. Ona je od nove vlade Kosova zatražila da se više uradi na otvaranju novih radnih mjesta , te povratku povjerenja mladih ljudi koji odlaze sa Kosova, što kako je kazala može uticati na proces vizne liberalizacije.
Lunaček je rekla da Kosovo nije postiglo napredak u borbi protiv korupcije, i izrazila očekivanje od nove Vlade da učini više a posebno po pitanju transparetnosti javnih nabavki.