Zakonsko obrazloženje u pripremi

U kabinetu predsjednice Kosova Atifete Jahjage priprema se zakonsko obrazloženje za zakazivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora, piše dnevnik Tribuna.

Na taj način predsjednica pokušava da riješi političku blokadu nastalu nekonstituisanjem Skupštine Kosova.
Nakon izbora 8. juna na Kosovu i nemogućnosti dva bloka stranaka da se dogovore još nije izabran predsjednik Skupštine, zbog čega se ne može ići na nove izbore jer nema ko da ih raspiše.
Izvori lista Tribuna navode, da u Ustavu nema odredbe koja reguliše održavanje izbora u slučaju da ne bude konstituisana Skupština.
Istovremeno, član 82. Ustava Kosova ne predviđa raspuštanje Skupštine u slučaju da ona nije konstituisana.
Jedini pravni osnov za zakazivanje novih vanrednih izbora je tačka 2. Ustava Kosova, a kao pravni osnov može biti činjenica da ne 
funkcioniše najmanje tridesetak državnih i javnih institucija i agencija.
Strana diplomatska predstavništva i Ustavni sud se u načelu slažu da to može biti osnov za raspuštanje Skupštine.
Prema izvorima dnevnika jedina prepreka ka novim izborima je raspoloženja Srba sa sjevera Kosova. Ukoliko istraživanja koja se vrše pokažu njihovu spremnost da izađu na izbore, onda su brzi izbori neizbježni.
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je započela seriju razgovora sa liderima parlamentarnih političkih partija, međutim i jedna i druga 
strana, Demokratska partija Kosova kao pobjednik izbora i postizborni blok DSK, AZBK, IK i Pokret Samoopredjeljenje ne pokazuju spremnost za dogovor.
Postizborni blok neće da podrži izbor kandidata DPK za predsjednika Skupštine Kosova, što joj pripada shodno Ustavu, dok DPK neće da se
odrekne te funkcije.