Mandat Tribunala najmanje pet godina

Ismet Salihu smatra da Specijalni sud neće ispitivati samo navodne zločine OVK, već će također istražiti i ubistva poslije rata i korupciju. On kaže da je minimalni mandat ovog suda 5 godina. Poziva poslanike da glasaju u korist uspostavljanja. Iako još uvijek nisu poznati detalji o Specijalnom sudu, koji se očekuje da bude osnovan zbog istrage navodnih ratnih zločina na Kosovu, profesor Krivičnog prava Ismet Salihu smatra da se ovaj sud neće baviti samo pitanjima ratnih zločina i OVK-om.

U intervjuu za list "Epoka e Re", Salihu je rekao da će ovaj sud istraživati i ubistva poslije rata i korupciju.

"Ovaj sud nije samo za OVK, nego i za zločine počinjene tokom 1998, poslije juna 1999. i nakon oslobođenja Kosova".

"Ovaj sud će se baviti i ubistvima koja su se dogodila nakon rata, koji su sigurno pod istragom. Također, ovaj sud će se baviti i novim milionerima, koji su milioneri postali za dvije godine. Stoga, ovaj sud će se djelom baviti i korupcijom".

Govoreći na mandatu ovog suda, Ismet Salihu smatra da Specijalni sud će mandat imati minimum pet godina. On kaže da ovaj sud nikako neće biti u nadležnosti Kosova, ali poziva poslanike da glasaju, jer smatra da ukoliko ne glasaju, verzija da njega osnuje Vijeće Sigurnosti UN-a je veoma loša.

"Prema statutu suda, njegov mandat će biti najmanje pet godina i biće neograničen. Dakle, minimum trajanja ovog suda je pet godina. Mandat Specijalnog suda može biti 7, 10 do 15 godina. Dokle god je potrebno da opameti Albance i Kosovo stavi na pravi put".

"Bolje bi bilo za poslanike da prihvate ovaj sud, jer da odluči Vijeće sigurnosti UN-a je mnogo gore rješenje."

"Specijalni sud za ratne zločine nema povezanosti sa pravosuđem na Kosovu. Ono će biti van nadležnosti Kosova. Domaće sudije i tužioci neće imati nikakva ovlašćenja", rekao je za list "Epoka e Re" Ismat Salihu.