Očekuje se odluka Skupštine

Poslije usvajanja izbornih reformi u zakonodavnoj komisiji, očekuje se da rukovodstvo Skupštine donese odluku da se izborne reforme stave na glasanje u četvrtak, prenosi ”Koha ditore”.

Poslanica pokreta ”Samoopredjeljenje” Albulena Haxhiu je rekla da će poslanička grupa njene partije, bilo kada da se ova reforma razmatra u Skupštini, insistirati na izmjeni nekih pitanja i ako se to ne prihvati, da će kao grupa podnijeti amandmane.
Rukovodstvo Skupštine Kosova bi u ponedjeljak na zasjedanju moglo da donese odluku da na plenarnom zasjedanju Skupštine koje se održava u četvrtak kao tačku dnevnog reda uvrsti usvajanje amandmana na zakon o izborima u skladu sa preporukama skupštinske komisije.
Poslanik LDK i predsjednik zakonodavne komisije Arben Gashi je rekao u nedjelju da vjeruje da će rukovodstvo u ponedjeljak o tome donijeti odluku.
Sekretar Skupštine Kosova Ismet Krasniqi, je rekao da izborna reforma nije u planu skupštinskog rukovodstva za ponedjeljak ali nije isključio mogućnost da to pitanje bude razmatrano.
”U planu su nam druga pitanja ali ne i izborna reforma. Ipak, ako neko postavi zahtjev da se to pitanje razmatra, vjerujem da ćemo to i uraditi”, rekao je Krasniqi.