Nesigurnost stanovništva

Nakon čestih incidenata iz vatrenog oružja u posljednje vrijeme na Kosovu, članovi Komisije za unutrašnje poslove, sigurnost i nadgledanje Sigurnosnih snaga Kosova uputili su poziv snagama reda da pruže veću sigurnost građanima na cijeloj teritoriji Kosova.

Članovi Komisije za bezbjednost u Skupštini, su izjavili da rade na izmjenama i dopunama Zakona o oružju, kako bi bilo veće kontrole i boljih pravila kada je riječ o oružju.

Predsjednik Komisije za unutrašnje poslove i sigurnost, Ahmet Isufi iz redova Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da Policija Kosova treba da poduze energičnije mjere kako bi pružila veću sigurnost i trebala bi više da radi na zaplijeni ilegalnog oružja.

"Obaveza je Policije Kosova da preduzme sve potrebne mjere za sprovođenje zakona i svima onima koji posjeduju ilegalno oružje ono treba biti oduzeto, jer je postala pojava da se oružje upotrebljava na javnim mjestima. U budućnosti u Zakonu o oružju ili o posjedovanju oružja sagledaćemo da preduzmemo strožije mjere", rekao je Isufi.

Inače, krajem prošle godine, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, UNDP-a, Policije Kosova i drugih organizacija uništeno je 11.315 komada zaplijenjenog oružja i oružja bez dozvole koje je predato.

Kao rezultat upotrebe oružja, u 2013. godini život je izgubilo 39 osoba, a samo tokom ove godine, do 14. februara, ubijeno je 5 osoba, a prema podacima policije, i nakon ovog datuma bilo je slučajeva ubistava iz vatrenog i hladnog oružja.

Rexhep Selimi, član Komisije za sigurnost kaže da Kosovari ne bi trebalo da posjeduju ilegalno oružje.

On smatra da građani Kosova nose oružje jer država još uvijek nije uspjela da ih uvjeri da nije potrebno držati i nositi takvo oružje.

"Evidentno je, prema policijskim statistikama, da ljudi imaju ilegalno oružje. Ali i dalje država Kosovo nije uspjela da ih uvjeri da nema potrebe za oružjem i kada je riječ o samoodbrani, niti kada je riječ o odbrani doma, niti kada je riječ o zaštiti porodice".

"Kosovo ka država treba ponuditi sigurnost koju do sada nikada nije uspjela ponuditi. Država treba uraditi sve na smanjenju kriminala. Mi znamo koji su problemi građana i koji ih tjeraju da imaju nepravednu nadu u oružje", podvukao je Selimi u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

S druge strane, u Policiji Kosova kažu da organi reda pružaju adekvatnu sigurnost za sve građane i nema potrebe da oni drže ilegalno oružje po svojim kućama.

Jedan od glasnogovornika kosovske policije, Bahrim Sadriu izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je tokom prošle godine zaplijenjeno 1.366 komada ilegalnog oružja i oko 16.298 komada metaka.

Strah, nepovjerenje u institucije sigurnosti, kao i tradicija su neki od razloga zašto građani Kosova drže oružje na ilegalan način, kažu kosovske vlasti.

Skupština Kosova je 2010. godine usvojila Zakon o oružju malog kalibra i preteća administrativna uputstva. Na ovom Zakonu se još uvijek vrše izmjene i dopune.