Prijete radikalizacijom

Kašnjenje donošenja Zakona o herojima, invalidima i veteranima Oslobodilačke vojske Kosova izazvao je nezadovoljstvo među bivšim pripadnicima ove organizacije. Oni optužuju Vladu svog nekadašnjeg komandanta Hashima Thaçija da "nije uspjela da zaštiti vrijednosti rata". Veterani OVK sada prijete da će, kao i 1999. godine, uzeti sami stvar u svoje ruke kako bi njihovi zahtjevi bili ispunjeni.

Gani Kurti, veteran OVK koji trenutno živi u Mitrovici, kaže da je učestvovao u ratu zbog nade za bolji život, ali je njegovo razočarenje danas vrlo veliko.

"Mi nikoga više ne zanimamo, veliki dio veterana živi jako loše. Nema zakona koji će nas zaštiti, a ni postojeći propisi se ne primjenjuju", rekao je on.

Predsjednik udruženja veterana OVK Xhemajl Muharremi kaže za Radio Kosova da su Vlada i Parlament Kosova krivi za nepostojanje zakona koji bi regulisao status veterana. On je upozorio da će ratni veterani OVK pribjeći radikalizmu ako se njihovi zahtjevi ne ispune za šest mjeseci.

"Odlučni smo da u okviru institucija tokom prve polovine godine natjeramo državu da donese Zakon o ratnim veteranima.  Ako do 10. marta ništa ne bude učinjeno, uslijediće protesti, a poslije toga i drugi oblici otpora", rekao je on.

Broj onih koji su se prijavili da steknu status za određene kategorije veterana OVK je više od 66.000