Prijetnje iz Sirije

Broj kosovskih građana koji su otišli u Siriju, u zavisnosti od izvora, varira između 4 i 400. Ali, jedna stvar je sigurna - šest građana Kosova je ubijeno u ovoj zemlji. Broj Albanaca sa Kosova u Siriji se povećava, samo u januaru je u tu zemlju u kojoj se ratuje otišlo njih 30, a iduće nedjelje Vlada Kosova će usvojiti zakon o njihovom krivičnom gonjenju.

Trideset građana Kosova su putovali tokom januara u Siriju, pokazali su strani izvori tajnih službi. Broj kosovskih građana koji su otišli tamo, u zavisnosti od izvora, varira između 4 i 400. Ali, jedna stvar je sigurna – šest građana Kosova su ubijeni u Siriji, navodi “Koha ditore”.

Razni izvori koji se bave ovim pitanjem su dali informacije i brojke za list "Koha ditore", a oni pokazuju da su Albanci iz Makedonije, Albanije, Kosova i Preševa, Bujanovca i Medveđe uključeni u razne radikalne grupe koje učestvuju u ratu u Siriji.



Evidentno je da se Albanci u ovom ratu nalaze u grupama koje ratuju jedna protiv druge. Najveći broj Albanaca otišao je u Siriju iz regije Mitrovice, Prizrena i Kačanika. Policija navodi da ih je u Siriji 60.

Policija je za "Koha ditore" objelodanila da su građani Kosova prvi put počeli da idu u rat u Siriju u 2012. godini i da su uglavnom otišli individualno, ali i u manjim grupama – uglavnom su to bili prijatelji.

Putovali su vazdušnom linijom Priština – Skoplje – Istanbul ili Skoplje – Tirana – Istanbul, a potom iz Istanbula, preko granice sa Turskom, u Siriju, gdje su se, nakon ilegalnog prelaska granice, priključivali militantnim grupama.



"Na osnovu analiza, proizilazi da je jedan od glavnih motiva osoba koje idu u Siriji ubjeđenje, ideologija (Džihad), kao i traženje avanture, humanitarna pitanja u istraživanju identiteta, a ne odbacuje se mogućnost da jedan dio ide i radi kriminala", navodi se u izvještaju policije dostavljenom listu "Koha ditore".

Takođe je primjećeno da Albanci pozicionirani u mnogim grupama ratuju i među sobom. Osim Albanaca u ovim grupama ima i drugih Evropljana. Istraživanje koje je sproveo ICSR koje se poziva na 1500 izvora govori da je preko 11 hiljada Evropljana uključeno u ovaj rat.