Zadržati samo ključne djelove  EULEX-a

Njemačka i Velika Britanija smatraju da EULEX treba "veliki dio izvršne vlasti da vrati kosovskoj vladi na sektorima carine, pravosuđa i policije" na jugu Kosova, ali da se zadrže ključni dijelovi EULEX-a, zaduženi za "osjetljiva pitanja" ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije, kao i zaštite svjedoka.

U njemačko-britanskom dokumentu upućenom partnerima u EU, u koji je imala uvida agencija Beta, dodaje se da se "na sjevernom Kosovu EU mora prilagoditi specifičnim izazovima".
 
To zahtjeva snažnije prisustvo EULEX-a u izvršnom djelovanju policije, pravosuđa, uz saradnju s KFOR-oma, kao i "izgradnju povjerenja u komunikaciji sa stanovništvom".
 
EULEX na sjeveru mora odigrati važnu ulogu u primeni dijaloga Beograd - Priština, dodaju Njemačka i Velika Britanija, "a važno je da EU i države članice i dalje vladi Srbije predočavaju nužnost potpune saradnje s EULEX-om".
 
Berlin i London su ovakve prijedloge izneli članicama Evropske unije u sklopu priprema za buduću ulogu EULEX-a na Kosovu, pošto u junu iduće godine toj misiji EU istekne mandat, a imajući u vidu odluku EU da s Prištinom pokrene pregovore o sporazumu o pridruživanju, sporazum Beograd-Priština, kao i zahtjev kosovske vlade za izmjenu mandata EULEX-a, dok je "prestao međunarodni nadzor Kosova".
 
Njemačka i Velika Britanija naglašavaju da "Evropska unija i njene članice moraju da i dalje pružaju snažnu političku i tehničku podršku Specijalnom istražnom timu (SITF) za navode o trgovini organima na Kosovu".
 
"Specijalni istražni tim mora i dalje djelovati pod celokupnim okriljem EULEX-ovog mandata", ističe se u dokumentu.
 
Prema njemačko-britanskom nezvaničnom dokumentu, Evropska unija mora da znatno primjerenije iskoristi prisustvo svog specijalnog izaslanika, djelovanje EULEX-a i EU finansijsku pomoć, a da "obezbjedi da vlada Kosova preuzme jasnu odgovornost u hvatanju u koštac s korijenima izazova za vladavinu zakona na Kosovu".
 
Traži se i da se " EULEX-u zajamči jasno viđenje svrhe, opipljivih ciljeva i plan povlačenja", uz "priznavanje vrlo odvojenih izazova s kojima se suočavamo na sjeveru Kosova".
 
U dokumentu se ističe da EULEX treba da zadrži važnu ulogu u primjeni dogovora u dijalogu Beograd-Priština, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i ratnih zločina, policije i reforme pravosuđa.
 
Berlin i London su uvjereni da se "na ustaljeni način ne može i dalje djelovati" kad je riječ o tehničkoj i finansijskoj podršci na sjeveru Kosova.
 
Otud traže da se i "kreativnije i prilagođenije osmišljava korišćenja sredstava iz fondova EU, IPA 2, kako bi se tamošnje stanovništvo podstaklo da se ne okreće protiv, već ka djelovanju međunarodne zajednice".