Bojazan opozicije i analitičara

Vlasti u Prištini mogu napraviti još jedna novi kompromis i ustupak prema Beogradu na zahtjev za uključivanje stotine pripadnika MUP-a kao pripadnike Policije na sjeveru Kosova.

Ovo je u u kratkim crtama razlog za izražavanje zabrinutosti kod opozicionog političkog spektra i političkih analitičara na Kosovu, koji izražavaju bojazan da će zakonom o amnestiji koji se čeka da bude usvojen od strane Skupštine Kosova biti amnestirane ilegalne srpske sigurnosne strukture na sjeveru, koji kontrolišu taj dio već 14 godina.

Usvajanje ovog zakona od strane zakonodavstva Kosova obilježiće i prvi korak ka pokretanju implementacije sporazuma postignutog 19. aprila između premijera dviju vlada, piše list "Zëri".

Ali državni službenici garantuju da Zakon o amnestiji neće biti niti u sjevernom dijelu niti u južnom, i da sam Zakon neće imati veze sa nekom etničkom grupom ili tertiorijom, već će on biti za sve na Kosovu.

Drugi čovjek vlade Kosova, Hajredin Kuçi izjavio je da neće biti oprosta za kriminalce, pa čak ni za poslijeratne tajne obavještajne. Što se tiče uključivanja struktura MUP-a u Policiju Kosova koji će djelovati na sjeveru države, Kuçi je rekao da će jedan dio sigurnosnih struktura na sjeveru biti dio institucija Kosova