Razgovori u Briselu bez rezultata

Postalo je očekivano za razgovore u Briselu da nemaju nikakav rezultat, kaže za Kosovo onlajn politički analitičar Artan Muhaxhiri nakon završene sedme runde dijaloga Kosova i Srbije.

"Očigledno je da ni Kosovo ni Srbija nemaju spremnosti, ni motiva da nađu rješenje", ističe Muhaxhiri.

Kako navodi, temom dinara bi se trebalo baviti na najlakši i najpraktičniji način, ali su, dodaje, obe strane ispolitizovale to pitanje.

"I naravno da nemamo ni spremnosti, ni bilo kakvu ideju kako da dođemo do rješenja. Ovo je zbog toga što gube dosta energije, vremena, fokusa na to pitanje i ne bave se važnijim stvarima u dijalogu", smatra sagovornik portala.

Prema njegovim riječima, sve to znači da će konačno rješenje biti odloženo i lošije, imajući u vidu dijalog i druge procese u regionu, te u skladu sa tim ne očekuje neki dogovor u skorije vrijeme.

"Nema namjere, nema spremnosti, nema plana za približavanje po pitanju dinara. U prošlosti je bilo mnogo težih situacija i pronađeno je rješenje, ali sada, kada nema spremnosti, motiva... Oni ne žele da nađu rješenje, a niko ne može da im to nametne. Oni će uvijek pronaći neki način da izbjegnu rješenje, što je loše za cjelokupni kontekst dijaloga i pregovore", ocjenjuje Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online