Ministar odbrane Hrvatske

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić izjavio je da je situacija na Kosovu i u regionu nezadovoljavajuća i da nije dobra. Anušić je to izjavio na ceremoniji upućivanja 41. kontingenta Oružanih snaga Hrvatske u mirovnu operaciju Kfora.

Hrvatski ministar je rekao da kad bi situacija bila dobra, ne bi bilo potrebno slati oružane snage u misiju Kfora.

"Nadamo se da će NATO i Kfor uspjeti da stabilizuju situaciju, da ne dođe do eskalacije nasilja", naglasio je on, dodajući da je bilo situacija koje su 'bile na granici'", piše HRT.

Anušić je naveo da je nedavne situacije izazvala srpska strana.

„Sve ove situacije izazvala je srpska strana. Zbog toga je neophodno održavati mir i red na tom području. Prisustvo hrvatskog kontingenta i svih ostalih koji su na Kosovu svakako nam daje za pravo da mislimo da će bezbjednost na Kosovu biti očuvana i zaštićena”, naglasio je Anušić, prenosi HRT.

Rekao je da je rat neugodna riječ, ali da do rata neće doći jer su hrvatske snage tu upravo da održe mir.

„Mi smo vojska koja je spremna za prevenciju, ne spremamo se ni za kakav napad, ni za rat, već za prevenciju. Moramo biti jaki da sprečimo svakoga ko misli da može ponoviti događaje iz 1991. godine, a kada govorimo konkretno o Kosovu, a iskreno i o Bosni i Hercegovini, nadam se da neće doći do eskalacije sukoba”, izjavio je on.

Snage 41. HRVCON KFOR-a se sastoje od pripadnika motorizovane pješadijske čete, jedinice avijacije, jedinice ISR, štabne jedinice, nacionalnih logističkih i obavještajnih elemenata podrške i medicinskog tima.

Sastoji se od 131 pripadnika VS, od kojih je osam žena, koje će zamjeniti 40. kontingent.