Politički analitičar

Politički analitičar Alon Ben-Meir ocjenio je da ukoliko Kosovo želi da napreduje ka EU, mora da se ostvari napredak u odnosu između Kosova i Srbije, ističući da bi premijer Albin Kurti trebalo da se pridržava zahtjeva Brisela po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama.

Ben-Meir je na društvenoj mreži "X" istakao da je više puta ukazivao na korake koje bi Kosovo trebalo da preduzme po pitanju napretka ka EU.

"Mnogo puta sam rekao u prošlosti da ako Kosovo želi da se na kraju pridruži EU, mora da se ostvari napredak između Kosova i Srbije, koliko god to postepeno bilo. Premijer Kurti bi trebalo da se pridržava zahteva EU po ovom konkretnom pitanju", poručio je Ben-Meir.

On je dodao da nije iznenađenje to što međunarodna zajednica zahtjeva napredak ka formiranju ZSO kao uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

"Parlamentarna skupština je prije nekoliko nedjelja velikom većinom glasala za članstvo Kosova, uslov da Kosovo napravi konkretan korak ka stvaranju Zajednice srpskih opština ne bi trebalo da bude iznenađenje", konstatovao je on.