Američki analitičar

Američki profesor i analitičar Edward Joseph poručio je da "predviđa da će premijer Albin Kurti ili predsjednica Vjosa Osmani biti nominovani za Nobelovu nagradu za mir" ako formiraju Zajednicu srpskih opština, prenosi Gazeta express.

Joseph smatra da je Kosovo izgubilo istorijsku priliku za članstvo u Savjetu Evrope ističući da je glavni izazov Kosova njegov međunarodni legitimitet koji dobija ulaskom u međunarodne organizacije.

"To je realnost. Kosovo treba da napravi Zajednicu opština sa srpskom većinom. Možemo imati različita mišljenja, imam i ja svoje mišljenje, ali nije toliko bitno. Važno je da Kosovo ide napred. Dakle, statut koji je izradila Evropska unija mora odmah da se pošalje u Ustavni sud ili Kosovo neće preduzeti korake napred. U suprotnom, krenuće unazad", rekao je Joseph.

On naglasio da Kosovo još ima vremena za ovo jer Komitet ministara Savjeta Evrope nije doneo konačnu odluku.

"Poruka je bila vrlo jasna i dolazi od svih prijatelja Kosova. A opet razumijem zbog čega postoji rezerva, razumijem i na srpskoj strani ko je Aleksandar Vučić. Ali ovdje se radi o tome da Kosovo uzme svoju sudbinu u svoje ruke, bez obzira šta Vučić uradi, neophodno je da se ide napred", poručio je profesor.

Između ostalog, Joseph je rekao da ima posebnu poruku za Osmani i Kurtija.

"Predviđam da će ili premijer Kurti ili predsjednica Osmani ići napred i poslati Ustavnom sudu statut Asocijacije koji podržava EU i napraviti korak napred. Predviđam da će ili premijer Kurti ili predsjednica Osmani biti nominovani za Nobelovu nagradu za mir“, rekao je američki analitičar.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express