Ne oklevajte!

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je sve građane da se popišu i tako učestvuju u statističkoj evidenciji koja je, kako kaže, moćna izjava o identitetu, pravima i mjestu svakog građanina u kosovskom društvu.

"Poštovani sugrađani srpske, bošnjačke, turske, aškalijske, egipćanske, romske i goranske zajednice,
prije dvije nedjelje počeo je jedan od najvažnijih poduhvata za našu zemlju: Popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Popis se održava svakih 10 godina i definiše pred nama narednu deceniju. Učešće svih nije samo statistička evidencija, to je moćna izjava o identitetu, pravima i mjestu svakog građanina u našem društvu", rekao je Kurti u video snimku objavljenom na Facebooku.

Dodao je da popis nije samo birokratska jvežba, već mehanizam kroz koji se oblikuju politike i dodjeljuju resursi kako bi se osiguralo da svaki građanin, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, dobije podršku i usluge koje zaslužuje.

"Na osnovu popisa, državni budžet se dijeli i raspoređuje. Njegovi rezultati određuju državne razvojne i socijalne politike, ulaganja u vaše zajednice, subvencije za vašu podršku, infrastrukturnih projekata, programa i socijalno-zdravstvenih usluga. Samo uz potpunu i tačnu registraciju najbolje ćemo znati koliko vam je vrtića i škola potrebno, koliko kulturnih, rekreativnih i sportskih prostora treba planirati u službi vaših zajednica, koji socijalni programi i politike odgovaraju vašim potrebama i tako dalje", naglasio je Kurti.

Istakao je da je registracija zvanična dokumentacija o sastavu kosovskog društva.

"Njegovi rezultati tada postaju odraz naših politika i odgovornost države i naših institucija. Popisivači će ići od vrata do vrata. Dobro ih dočekajte kao što ste i dobri domaćini. Nevećinske zajednice su vrijednost i identitet naše države. Naše društvo je bogato jer ste i vi dio njega. Prema tome, ne oklevajte, registrujte se", zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online