Prekršio Ustav

Nekadašnji glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri ističe da je zbog politike aktuelnog premijera Albina Kurtija Kosovo strana koja je na gubitku u dijalogu sa Srbijom, ukazujući da tokom njegovog mandata nije došlo do međusobnog priznanja, već je srpska zajednica dobila veću autonomiju kroz Zajednicu srpskih opština koju je prihvatio.

Takođe, naglasila je da je Kurti prekršio Ustav s obzirom da je u Briselu govorio o unutrašnjim pitanjima, kao što je odluka CBK o ukidanju dinara.

"Kurti je kada je započeo dijalog imao američku podršku da taj proces treba da rezultira obostranim priznanjem koje je izraženo u pismu predsjednika Bidena. Ne samo da nije došlo do međusobnog priznanja, nego je prihvatio i Zajednicu protiv koje je bio, što ga je i dovelo na vlast. Zahvaljujući protivljenju Udruženja dobio je 50 odsto glasova. Onda je to prihvatio ne pocrvenevši, kao da se ništa nije dogodilo", ukazala je Tahiri za Ekonomiju onlajn.

Smatra da srpska zajednica na Kosovu, zahvaljujući Kurtijevoj politici dobija više prava i autonomiju kroz ZSO.

Kosovo je strana koja je na gubitku u procesu dijaloga, ističe Tahiri, pojašnjavajući da aktuelna Vlada Kosova nije imala kadrove koji bi zastupali interese Kosova u Briselu.

Govoreći o ukidanju dinara na Kosovu, poručila je da to pitanje nikako nije smelo da se nađe na stolu u Briselu, kao i da je trebalo prije donošenja te odluke razgovarati sa Srbima na sjeveru.

"Dinarsko pitanje je veoma mali problem, zašto? Jer samo mali dio Srba tamo na sjeveru koristi dinar. Kurti nije trebalo da dozvoli da dinar bude pitanje briselskog dijaloga, to je interna tema, pa je prekršio suverenitet i Ustav govoreći o unutrašnjim pitanjima Kosova u briselskom dijalogu. Drugo, Kurti je mogao da iskoristi dijalog da ovu srpsku manjinu koja se ne povinuje nazove i riješi problem sa njima. To je moglo da se riješi, umjesto da Kurti krši Ustav Kosova, slanjem dinara ne samo u Brisel već i u Savjet bezbjednosti", zaključila je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online