Poslanik PDK

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova i poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj kazao je da je bivši finski predsjednik i nekadašnji izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisaari omogućio Albancima da sprovedu svoju volju u dijalogu sa Srbijom, ponudivši rješenja za srpsku zajednicu bez, kako navodi, "narušavanja funkcionalnosti kosovske države", prenosi Albanian post.

"Ahtisaari je bio neka vrsta proroka u načinu na koji je vodio pregovore. Način na koji je posredovao prevazišao je ono što je obično posredovanje, bio je veoma impozantan i vizionar u načinu na koji je iznosio prijedloge i kako je video situaciju", rekao je Hoxhaj u intervjuu za Euronews Albania.

Navodeći da je srpska delegacija tokom pregovora "insistirala na tome da Srbi na Kosovu imaju političku i versku autonomiju", Hoxhaj ističe da je "Ahtisari bio odlučan da se to ne dogodi".

"Ono što je ostalo od Ahtisaarijevog plana bez sprovođenja i što je nanelo štetu Kosovu na sjeveru, ali i njegovoj međunarodnoj poziciji, jeste nepodržavanje tog plana od strane EU, pošto nisu sve zemlje priznale nezavisnost Kosova i nepodržavanje tog plana od strane Savjeta bezbjednosti", naveo je Hoxhaj.

Govoreći o Hashimu Thaçiju, Hoxhaj kaže da je sa bivšim predsjednikom Kosova i liderom nekadašnje OVK zajedno studirao na Univerzitetu u Prištini i to istoriju, a da je preko njega upoznao i Kadrija Veselija i druge lidere nekadašnje OVK 1993. godine, kada su otišli zajedno u Beč na studije.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post