Bivši diplomata

Bivši ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj ukazao je da je posljednji korak ka punopravnom članstvu Kosova u Savjetu Evrope prihvatanje nacrta statuta Zajednice srpskih opština, koji je Kosovu i Srbiji predstavila "velika petorka" i slanje tog dokumenta Ustavnom sudu.

Hoxhaj je za ABC news naveo da je podrška članstvu Kosova u toj međunarodnoj organizaciji "glas" za sprovođenje Briselskog sporazuma od februara prošle godine.

"Za naše partnere, njihova podrška članstvu Kosova u ovoj organizaciji glas je za sprovođenje briselskog sporazuma od prošle godine. I ako se članovi od 1 do 6 bave time kako unaprediti međunarodni suverenitet Kosova, član 7 se bavi primjenom prethodnih sporazuma i očekivanjima partnera da uspostave Zajednicu opština sa srpskom većinom", ističe Hoxhaj, podsjećajući da je premijer Albin Kurti prihvatio sporazum iz Brisela, kao i Aneks iz Ohrida.

Hoxhaj ocjenjuje da je glasanje u PSSE bilo istorijsko, ali da se, kako ističe, ne sme zaboraviti da je glasanje uslijedilo nakon vraćanja imovine manastiru Visoki Dečani.

"Izgleda da će se završetak ovog procesa desiti nakon što Kurti odobri status nacrta ZSO i slanja tog dokumenta Ustavnom sudu. Po mom mišljenju, takav zahtjev je nepravedan jer Zajednica uopšte ne bi trebalo da bude vezano za članstvo u SE, ali su se Kurti, Osmani i Konjufca morali složiti sa zahtjevom partnera. Za mene i za nas kao PDK, tako nešto je nepravedno jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume da bude član Savjeta Evrope. Zajednicu treba osnovati i poslati Ustavnom sudu tek kada Srbija prizna Kosovo i kada se postigne sporazum o međusobnom priznanju", rekao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo online/ABC news