Tender od 30 miliona eura

Ministarstvo infrastrukture objavilo je firme pobjednike natječaja za izgradnju puta Prizren – Tetovo, do granice sa Sjevernom Makedonijom, podijeljene u tri lota. Ukupna vrijednost triju ugovora je preko 30 miliona eura, riječ je o 20 km i 350 metara, prenosi Express.

Prema studiji izvodljivosti ili procjeni puta koju je već izradilo Ministarstvo okoliša, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova (MMPHI), put će u cjelini biti dug oko 50 kilometara i uključivat će tunel od 6,4 kilometara. Očekuje se da će ukupna vrijednost projekta biti oko 200 miliona eura.

U natječajnoj dokumentaciji za ovu cestu Ministarstvo infrastrukture je za ugovor preporučilo konzorcij "4 A-M: PREMIUM BETON SH.P.K; GPG Company SH.P.K”, konsorciumin “Pricom SH.P.K; Mataf Insaat Ticaret A.S; FS C ING SH.P.K; Jaha Solar” dhe koncorsiumin “EUROKOS HOLDING SH.P.K; ALFA.i; EL-BAU SH.P.K; Agim Morina B.I; N.N.SH. WORLD MEDIUM: Adnan Bislimi B.I”.

Prvi konzorcij dobio je ugovor za Lot 1 vrijedan 8 miliona eura. Najviše je za Lot 2 koji je drugi konzorcij dobio za 15 miliona 605 hiljada 675 eura. Dok je ugovor za Lot 3 vrijedan 8 miliona 346 hiljada 804 eura. Za Lot 1 i 3 bilo je ponuda koje su bile jeftinije od onih konzorcija s kojima je bio preporučen ugovor.

Procijenjena vrijednost ovog ugovora, prema natječajnoj dokumentaciji, bila je 35 miliona eura. Za Lot 1 predviđeno je 8 miliona i 900 hiljadaa eura, za Lot 2 17 miliona i 700 hiljadaa eura, a za Lot 3 8 miliona i 400 hiljada eura.

Očekuje se da će Lot 1 biti dovršen za 255 radnih dana, Lot 2 za 425 radnih dana i Lot 3 za 255 radnih dana.

Inače, u januaru ove godine potpisan je sporazum o sufinanciranju izrade projekta izgradnje tunela za put Prizren-Tetovo.

Financiranje ovog projekta, uključujući izgradnju tunela na putu Tetovo-Prizren, bit će podijeljeno proporcionalno prema njegovoj dužini sa svake strane, dok će projektiranje svakog dijela prije i poslije tunela financirati svaka strana.

"Ovaj put stvara sigurnu i ekološki održivu prometnu vezu za ljude i robu, također jačajući vezu između nacionalnih parkova, turističkih destinacija i putnih koridora između naše Republike i Republike Sjeverne Makedonije. U međuvremenu, kao spoj dviju prometnica na najbližoj tački između njih, osim što nudi naša dva grada i naše dvije države, omogućuje i stvaranje novog putnog koridora s utjecajem na regionalnu scenu Balkana, povezujući ne samo Prizren s Tetovom, već i Priština s Durrësom i Tiranom, autoputem „Ibrahim Rugova“, izjavio je ministar Liburn Aliu.