Trasa prihvatljiva za obje strane

Finansiranje projekta koji obuhvata izgradnju tunela na putu Tetovo-Prizren, vršiće se u skladu sa dužinom svake strane. Na osnovu proračuna iz studije izvodljivosti, cena ovog infrastrukturnog projekta biće oko 200 miliona evra. Projekat će smanjiti vreme putovanja na manje od sat vremena.

Posle skoro dve i po godine od potpisivanja prvobitnog sporazuma, Vlada Kosova i Vlada Severne Makedonije su finalizirale sporazum o sufinansiranju tunela za put Prizren-Tetovo, čime se otvara put za procedure za izbor dizajnera.

Obe zemlje smatraju da je to veliki projekat koji prevazilazi lokalne granice, pomažući razvoju planinskog turizma na obe strane.

Ministar za infrastrukturu Liburn Aliu je govorio o značaju projekta.

"To je izuzetno važan put koji ne samo da povezuje Prizren sa Tetovom, već i sa autoputem ‘Ibrahim Rugova’ koji povezuje Prištinu sa Dračem i Tiranom, stvarajući tako mogućnosti za povezivanje preko koridora i šire na regionalnom nivou“, rekao je Aliu.

On je spomenuo i rad koji je radni tim uradio na ovom projektu.

Zamenik ministra saobraćaja Severne Makedonije Bekim Rexhepi rekao je da je za projekat izgradnje tunela izabrana optimalna opcija.

"Na osnovu studije izvodljivosti ponudili smo različite opcije za izbor trase puta Tetovo-Prizren, a trasa u izgradnji tunela dužine 6,4 km bila je prihvatljiva za obe zemlje. Trasa novog puta počinje u Tetovu preko Sunčanog brega, Brodeca i završava se u naselju Vešala iz dela Severne Makedonije“, rekao je on.

Ugovor dveju vlada za ovu saobraćajnicu potpisan je u septembru 2021. godine, ali osim studije izvodljivosti, projekat još nije urađen, a još manje početak radova na njemu.

Pitanje puta je aktuelizovano nakon posete premijera Albina Kurtija Tetovu, koja je održana u avgustu prošle godine.

Finansiranje projekta, koji obuhvata izgradnju tunela na putu Tetovo-Prizren, vršiće se u skladu sa dužinom svake strane. Na osnovu proračuna iz studije izvodljivosti, cena ovog infrastrukturnog projekta biće oko 200 miliona eura.

Projekat će smanjiti vreme putovanja na manje od sat vremena.

Sadašnji put Prizren-Tetovo, preko Prevalca i Globočice, dugačak je 113 kilometara i traje više od dva i po sata.

Koha je izvestila o kašnjenju u potpisivanju finansijskog ugovora za ovaj projekat.

A na Kosovu je ovaj projekat izazvao reakcije u javnosti, videvši ga kao konkurenta putu Priština-Peć.

Međutim, ministar Aliu je rekao da se sa izgradnjom puta za Peć neće stati.

"Potrebno nam je i jedno i drugo i oba će biti urađena, ali bez krađe i zloupotrebe sredstava. Na ime asfalta više niko neće krasti, a svaku krađu koju otkrijemo iz prošlih projekata bavićemo se maksimalnom ozbiljnošću slanjem predmeta tužilaštvu“, rekao je Aliu.

Prvi potpredsednik Vlade Severne Makedonije Artan Grubi je u martu 2023. izjavio da se put Tetovo-Prizren ne može završiti brzo, tačnije u naredne tri godine.

Grubijeva izjava odbacuje obećanje premijera Kurtija, koji je zajedno sa kandidatom Pokreta Samoopredeljenje (LVV) za gradonačelnika opštine Prizren Mitaherom Haskukom 13. novembra 2021. godine, tokom predizborne kampanje, objavio video-snimak prezentacije projekta puta Prizren-Tetovo, kada je obećao da će trasa biti u potpunosti završena u roku od 2-3 godine.

Kada je reč o dizajneru, Grubi je rekao da je Severna Makedonija preuzela projekat i da je pitanje nedelja kada će biti raspisan tender. On je najavio da se tada moraju pronaći sredstva za njegovu realizaciju.