Zbog bojkota rada Skupštinske istražne komisije od strane poslanika stranke premijera Albina Kurtija - Samoopredjeljenje, opozicioni poslanici Skupštine Kosova nisu uspjeli da ostvare svoje pravo da kroz parlamentarnu istražnu komisiju istraže zloupotrebe javnih rezervi, piše Demokracia.com.

Prema pisanju ovog medija, Skupštinska istražna komisija za javne rezerve, koja je imala za cilj da istraži zloupotrebu istih, završila je svoj mandat prije početka rada.

Iako ova komisija nije održala nijedan sastanak, nemogućnost njenog funkcionisanja ukazala je na veliki strah koji premijer Kosova Albin Kurti ima od parlamentarnih istražnih komisija.

Takođe, Demokracia je objavila i navodnu poruku šefice poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoze Kusari-Lile poslaniku Samoopredjeljenje Halilu Thaçiju 28. marta 2024. godine.

„Uzmi i ti riječ, jer moramo da kupimo vrijeme. Samo nemojte vređati, samo postavljajte pitanja. Odnosno, mirno i bez napetosti. Ok?".



Sve ovo je bila strategija pokreta Samoopredjeljenje da porazi stvarnu svrhu debate koju je pokrenula opozicija, koja je zahtjevala formiranje Istražne komisije za ugovore iz jednog izvora Kurtijeve vlade.

Na kraju, parlamentarna većina sastavljena od Samoopredjeljenja glasanjem je onemogućila kvorum na plenarnoj sjednici i posljedično formiranje komisije, za šta su glasali samo poslanici opozicije.

Osnivanje istražne komisije za ugovore sa jednim izvorom u Vladi Kurti inicirala je Demokratska partija Kosova, ali su je podržale i opozicione stranke LDK i AAK.

Kurtijeva vlada, po mišljenju opozicije, ne obezbjeđuje zakonitu konkurenciju na javnom nadmetanju, već koristi mehanizaciju potpisivanja ugovora sa jednim izvorom, birajući određene kompanije bliske vlasti.

Ovakav način funkcionisanja stranke na vlasti velika je prilika za korupciju, jer se radi o stotinama miliona eura koji su na ovaj način raspisani.
 
Izvor: Kosovo Online/Demokracia.com