Izbori

Analitičar Ilir Deda ocijenio je kao pozitivno to što je u pismu Dori Bakojani, izvjestiocu za Kosovo u Vijeću Evrope, obećano da se više neće napadati pravosudni sistem i Ustavni sud Kosova, ali je dodao da ne vidi da će aktuelni premijer Albin Kurti formirati Zajednicu srpskih opština.

Deda kaže da sadašnja Vlada Kosova ne može da formira ZSO čak i da sada počne procedure za njeno osnivanje.

"Ustvari, ne može vlada da formira ZSO, vlada mora da se dogovori o statutu i ​​da taj statut u formi uredbe pošalje Ustavnom sudu. Čak i ako sada pričamo o vremenskom periodu u kojem se ZSO može formirati, počev od danas u proceduri, ne bi se završilo do zime 2025. godine jer je vezano za skupštine opština. Ne vidim da može napredovati prije potpuno novih izbora na opštinskom nivou, a za njih se zna da će biti na jesen 2025. godine i tada se može osnovati ZSO", ocjenjuje.

Čestitao je opoziciji na Kosovu na zaštiti Ustava.

"Vlasti na Kosovu su podjeljene i opoziciji treba čestitati što je zaštitila Ustav Kosova tako što je kontroverzne zakone za koje se pokazalo da su neustavni poslala Ustavnom sudu“, kaže Deda za Gazetu Blic.

On je govorio i o zatvorenosti Vlade Kosova koja, prema njegovim riječima, ne učestvuje u raspravama.

"Iznenadilo me je da je vlada jako zatvorena, ne učestvuju u raspravama kao ranije, ministri ne idu na rasprave za određene oblasti kao ranije", naglasio je.

Dodaje da kada dođu izbori neće moći da pobjegnu od debata.

"To pokazuje slabost, nije snaga vladajuće koalicije ako bježite od javnog mnjenja sa 51 odsto. Ali, dolazi vrijeme jer na izborima nemaju mogućnosti nego da se pojavljuju u televizijskim emisijama i treba ih pitati zašto su to uradili, zašto se ne pojavljuju u medijima, trebalo bi da odgovore na sva pitanja koja do danas nisu uspjela da im se postave", naglašava Deda.