General

Američki general Wesley Clark reagovao je na izjavu američkog ambasadora u Srbiji Christophera Hilla da je Srbija trenutno bliža Natou nego Kosovo i za RTK ocijenio da je "iz njegovog ugla" Kosovo mnogo bliže Severnoatlantskoj alijansi i SAD.

"Šta god da ambasador Hill kaže, ja to moram da vidim iz njegove perspektive, njegovog iskustva, ali kada to vidim spolja, čini mi se da sve dok je osoblje Kfora na Kosovu i sa historijskim prijateljstvom između Sjedinjenih Država i Kosova, Kosovo je mnogo bliže Natou i Sjedinjenim Državama", izjavio je Wesley Clark za RTK.

Upitan koji je bio najteži trenutak za donošenje odluka tokom bombardovanja Srbije, Clark je rekao da je to bilo kada su Rusi odlučili da zauzmu aerodrom Priština, ometajući operacije Natoa.

"To je bio veoma težak trenutak jer politički lideri Alijanse nisu bili potpuno sigurni u status, ciljeve svega ovoga, ali smo djelimično uspjeli u ovom pravcu, jer su saveznici Bugarska i Rumunija blokirali letove iznad svojih vazdušnih prostora za ruska pojačanja, odnosno ruske trupe nisu dobile podršku od drugih snaga. Nekoliko dana ili nedelja trajala je ta situacija i to je bio težak period“, izjavio je Clark.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu i izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Clark je rekao da "Nato snage obezbjeđuju da ne dođe do nesporazuma u ​​vezi sa nezavisnošću Kosova".

"Kako vidim spolja, čini se da Vučić želi i jedno i drugo, želi da održi tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom, ali želi da ima i trgovinu i investicije i sa Zapada. Tamo je vrlo tanka linija i ambasador Hill je tu da to održi u pravom smjeru“, rekao je Clark.

General je govorio i o napadu u Banjskoj i istakao da vojnici Kfora i međunarodna zajednica treba da budu budniji i direktniji prema Srbiji da se to ne ponovi. Prema njegovim riječima, ono što se dešava u Srbiji je odraz situacije u Ukrajini.

"Sve to bi trebalo da prati rješenje pitanja u Ukrajini. Ako to uradimo, Srbija će vidjeti budućnost u Evropi i prihvatiće Kosovo kao nezavisnog susjeda", rekao je on.