Sastanak sa Hovenierom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na redovnom sastanku sa američkim ambasadorom Jeffom Hovenierom istakla ozbiljno kršenje ljudskih prava i sporazuma o slobodi kretanja od strane Srbije, kroz pritvaranje državljana Republike Kosovo u područja graničnih prijelaza i njihov neprihvatljiv tretman, kao i nezakonita hapšenja pripadnika Policije Kosova.

Osmani i Hovenier su razgovarali o nedavnim akcijama Srbije prema građanima Kosova.

"Na sastanku je razgovarano i o procesu članstva Kosova u Savjetu Evrope, kao io pripremama koje se vrše za nesmetano odvijanje procesa glasanja koje će se ovog vikenda održati na sjeveru zemlje“, saopštilo je Predsjedništvo.

Kako se navodi u saopštenju, tema razgovora bile su pripreme koje se sprovode, kao i koordinacija sa saveznicima uoči sljedećeg sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kome će Kosovo predstavljati predsjednica Osmani.

Ovom prilikom, Hovenier je čestitao predsednici Osmani na uspješnom izdanju Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbjednost, cijeneći njenu i posvećenost Kosova da unapredi ovu agendu u zemlji, kao i na međunarodnom planu.