Međunarodni standardi

Izvršni odbor Centralne banke Kosova usvojio je Priručnik za nadzor zasnovan na riziku za sprečavanje pranja novca i borbu protiv finansiranja terorizma, saopšteno je te institucije.

Dokument je usvojen na sjednici 22. marta, a u saopštenju se navodi da je svrha Priručnika podizanje mogućnosti te  institucije u identifikaciji i procijeni rizika u vezi sa pranjem novca i finansiranjem terorizma, kao i prilagođavanje supervizije u skladu sa ovim rizicima.

“Dizajniranjem ovog nadzornog okvira, pristup zasnovan na riziku je integrisan u sve elemente koncepta programa nadzora finansijskih institucija za usaglašenost sa sprečavanjem pranja novca i suzbijanjem finansiranja terorizma, a istovremeno nam omogućava da pokažemo da se nadzor usklađenosti u sprečavanju pranja novca i borbe protiv terorizma realizuje oslanjajući se na najbolјu praksu kao i u skladu sa međunarodnim standardima FATF-a (Financial Action Task Force)”, navodi se u saopštenju.

Priručnik je pripremljen uz pomoć zajedničkog projekta EU i Savjeta Evrope protiv privrednog kriminala.

"Ostajemo posvećeni unapređenju pravnog i regulatornog okvira primjenom najviših standarda, uz podršku strateških partnera, u skladu sa svojim cilјevima i Strateškim planom 2024-2028", saopšteno je iz CBK.