Srpska valuta

Glavni pregovarači Srbije i Kosova sastaju se u četvrtak. 4. aprila, u još jednom pokušaju da se pronađe rješenje za upotrebu srpske valute dinara na Kosovu.

Izvori iz Evropske unije (EU), koja posreduje u dijalogu Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa dve države, su rekli da se nadaju da će doći do rešenja, ali su ponovili da će to, pre svega, zavisiti od spremnosti strana.

Petar Petković iz Srbije i Besnik Bislimi sa Kosova imaće sastanak u Briselu treći put u manje od mesec dana, u cilju prevazilaženja razlika koje se odnose sa gotovinsko plaćanje dinarom na severu Kosova.

Naime, prvog februara ove godine je na Kosovu stupila na snagu uredba Centralne Banke Kosova (CBK) kojom je euro jedina službena valuta gotovinskog plaćanja u zemlji. Time je u gotovinskom prometu zabranjen i srpski dinar, valuta koju koristi većinsko srpsko stanovništvo na severu Kosova.

Tokom prethodnih susreta oko ovog pitanja, koje je organizovala Evropska unija (EU), dve strane su razmenila stajališta oko toga kako prevazići nastalu situaciju ali su razlike bile velike i rešenje je bilo nemoguće postići.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da odloži primenu uredbe i pronalazak kratkotrajnog prelaznog rešenja budući da uredba ima uticaj na lokalno stanovništvo na severu Kosova, koje godinama prima isplate u dinarima iz budžeta susedne Srbije.