Nije dorastao!

Član rukovodstva Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti ocjenio je da je vlada Albina Kurtija neozbiljna u odnosu sa međunarodnim saveznicima, dok premijer nije sposoban da riješava probleme s kojima se Kosovo suočava.

Pajaziti je za ABC news rekao da uslovi koji se postavljaju pred Kosovo, nisu dobra vijest za građane.

"Početkom godine smo dobili viznu liberalizaciju, ali biće kašnjenja za prijem u Savjet Evrope. Nije to ništa novo, naši donosioci odluka su neozbilji. Nema dijaloga i saradnje sa partnerima, po pitanjima koja se tiču deblokade u ovim procesima. Ozbiljnije od svega je totalna nespremnost, neozbiljnost vlade da se pozabavi ovim pitanjima. Kao da smo sami odgovorni za blokadu Kosova sa ovakvom vlašću", rekao je Pajaziti.

Prema njegovim riječima, odsustvo saradnje sa međunarodnim partnerima izaziva zabrinutost kod građana.

Za njega je "nečuveno" kako Kurtijeva vlada postupa, jer, upozorava, ne treba zloupotrebljavati poziciju SAD i najozbiljnijih bezbjednosnih institucija, kao i Natoa o održavanja mira na ovim prostorima.

"Imamo bezbjednosne snage Natoa, punu koordinaciju sa najrelevantnijim institucijama, sa SAD. Sa druge strane, imamo posla sa režimom u Beogradu. I u najboljim danima Kosova nije da smo uvijek imali pohvale, u pogledu ispunjavanja obaveza u demokratizaciji, po pitanjima manjina..., jer je Beograd bio riješen da manipuliše Srbima na sjeveru, ali smo uspjevali s tim da se izborimo uz blisko partnerstvo sa SAD, EU i međunarodnim institucijama, jer tada nije nedostajalo partnerstvo sa međunarodnim saveznicima", ukazao je Pajaziti.

Ovo što se sada dešava, doživljava se, kaže, kao "odbijanje" Kosova, što ne nailazi na odobravanje kod partnera u međunarodnoj zajednici.

"To izaziva zabrinutost i kod građana Kosova, tako da se čini da imamo posla sa vlasti, koja liči na neke zemlje koje su loše završile", rekao je Pajaziti.

Izvor: Kosovo Online/ABC news