Politički analitičar

Politički analitičar Alon Ben-Meir kaže za Gazeta Blic da Ohridski sporazum nije ostvario svoj glavni cilj što je, kako navodi, proces pomirenja Kosova i Srbije jer, kako dodaje, iako postoji dogovor o sporazumu, obe strane, i Kosovo i Srbija, nisu ispunile većinu preuzetih obaveza.

Američki stručnjak za Zapadni Balkan kaže da su i danas, poslije godinu dana, ostala neriješena tri konfliktna pitanja uključujući: omogućavanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, nespremnost Kosova za formiranje Zajednice srpskih opština i treće da dok Kosovo nastoji da proglasi nezavisnost kroz proces normalizacije odnosa, za Srbiju bi taj proces bio prihvatljiv samo pod uslovom da ni na koji način ne prizna Kosovo.

"Sporazum o putu normalizacije Kosova i Srbije, poznat kao Ohridski sporazum, postignut godinu dana ranije, nije ostvario svoj glavni cilj, a to je proces pomirenja između Srbije i Kosova ili minimum stabilizacija odnosa između dvije zemlje i priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije", rekao je Ben-Meir.

Kako je naveo, iako su se obe strane prvobitno složile da sprovedu sporazum, nisu ga potpisale, niti su ispunile većinu njegovih odredbi.

Međutim, neke tačke, kako kaže, poput korišćenja dokumenata i registarskih tablica, djelimično su sprovedene.

"Tri glavna konfliktna pitanja ostala su neriješena, uglavnom – prvo, Srbija je odbila saglasnost da dozvoli Kosovu da se pridruži bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, uključujući Ujedinjene nacije; drugo, nespremnost Kosova da kroz Zajednicu srpskih opština obezbjedi zadovoljavajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na sjeveru Kosova; i treće, sve dok je Kosovo nastojalo da proglasi svoju nezavisnost kroz proces normalizacije odnosa, za Srbiju bi taj proces bio prihvatljiv samo pod uslovom da ni na koji način ne prizna Kosovo", dodaje.

Prema riječima američkog stručnjaka, nema šanse da se Ohridski sporazum realizuje do aprila, odnosno prije nego što se uđe u kampanju za izbore u Evropskom parlamentu.

Kako dodaje, Kurtiju će za to vrijeme biti nemoguće da napravi bilo kakve ustupke neposredno prije održavanja izbora na Kosovu.

"Apsolutno nema šanse da se Ohridski sporazum realizuje do aprila, što je ciljni rok za njegovu implementaciju. Poslije toga slijede izbori i za Evropski parlament i za predsjedničke izbore u SAD. To će nas dovesti veoma blizu kosovskih izbora, čineći malo vjerovatnijim da će Kurti biti sklon da učini bilo kakve ustupke neposredno prije izbora", rekao je Ben-Meir.

Poručio je Kurtiju ili ko god da dođe na vlast, da niko ne može beskonačno sprečavati formiranje Zajednice srpskih opština.

"Teško je predvideti sudbinu Ohridskog sporazuma poslije ovih izbora, ali dve stvari treba da budu jasne. Prvo, Srbija treba da bude svijesna da nezavisnost Kosova nije i neće biti podložna promjenama ni na koji način. Za Kosovo, bez obzira na to ko može da postane premijer uključujući i samog Kurtija, neće moći da izbjegnu ili neograničeno spreče formiranje Zajednice srpskih opština koja bi omogućila etničkim Srbima na Kosovu da ostvare visok nivo samouprave bez narušavanja suvereniteta Kosova", rekao je Ben-Meir za Gazetu Blic.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic