Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu rekao je da bi ulice Prištine bile "oblivene krvlju" od protesta Samoopredjeljenja da je neka druga vlada prihvatila odluku Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani, ističući da je vladajuća stranka ucjenjena da sprovede tu odluku svojim koruptivnim aferama, prenosi Reporteri.

Ukazao je da se sprovođenje odluke vlade o vraćanju imovine manastiru ispostavilo kao uzaludno s obzirom na to da postoje još dva uslova - ZSO i pitanje eksproprijacije na sjeveru.

"Sjećate se da je u prošlosti bilo protesta i u Dečanima. Albin Kurti je slao autobuse sa demonstrantima iz Prištine, ali je danas kao premijer sproveo odluku da se manastiru Dečani vrati zemlja. Vraćanje zemlje je bilo uzaludno, jer se ispostavilo da za članstvo u Savjetu Evrope, postoje još dva uslova", rekao je Haxhiu.

Na pitanje zašto opozicija nije organizovala protest kako bi se suprotstavila ovoj odluci, on je rekao da se njihov politički pristup veoma razlikuje od onog u Pokretu Samoopredjeljenje.

"Način suprotstavljanja je veoma različit jer to su argumenti koji treba da budu na stolu i političke debate. Ostavili smo dosta prostora Kurtiju da radi, ali on je radio malo. Čini se da je njegova vlada veoma korumpirana i ispada da je ucenjena. U suprotnom, nema načina da se opravdaju postupci ove vlade da napravi takve ustupke na štetu Kosova", rekao je Haxhiu.

Haxhiu je naveo da je pogrešio svako ko je imao iluzije da je Kurti dobar lider što se ogleda u njegovoj odbrani ambasadora Martina Berishaja, aferi energetske korupcije, odbrani ministarke Rozete Hajdari.

Možda su, kaže, to pitanja kojima Kurtija ucjenjuje međunarodna zajednica.

"Ne ja, već građani koji su glasali za njega očekivali su da će se Albin Kurti boriti protiv korupcije, da neće držati u vladi ljude sa optužnicama", zaključio je Haxhiu.

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri