80 hektara u Drenu i Lešku...

Događaj koji je prethodio tenzijama na sjeveru Kosova prošle godine je pitanje eksproprijacije, konkretno u selima Dren i Lešak u opštinama Leposavić i Zubin Potok, a upravo je to pitanje aktualizovao specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar kada ga je, pored Zajednice srpskih opština i vraćanja imovine manastiru Visoki Dečani, naveo kao uslov za članstvo Kosova za Savjet Evrope, piše Nacionale.

U tekstu pod naslovom "80 hektara u Drenu i Lešku: Šta treba da znate o eksproprijaciji na sjeveru", portal podsjeća da je Vlada Kosova u januaru prošle godine započela eksproprijaciju u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kada je dio zemljišta u tim opštinama proglasila "nepokretnom imovinom od posebnog javnog interesa koja je neophodna za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Zatim je u februaru prošle godine vlada usvojila odluku kojom se ovlašćuje Ministarstvo životne sredine da izvrši pripremne radove za "utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

To je postalo predmet sukoba između vlade i međunarodne zajednice.

U međuremenu, izvestilac za Kosovo Viola von Cramon upozorila je na "sukob sa Vladom na ovu temu", nazvavši to "apsolutno neprihvatljivom odlukom".

"Da, svijesni smo te odluke. Ovo je apsolutno neprihvatljivo. I to je razlog zašto će, kada odem na Kosovo, otići i na sjever Kosova. Svakako ću razgovarati sa tamošnjim građanima i razumeti više o tom pitanju, a zatim se suočiti sa Vladom Kosova. To je jedan od zadataka i to je, jedna od najvećih briga u ovom trenutku. Zato što vidimo da je stabilnost, ako to možemo nazvati stabilnošću na sjeveru, veoma krhka", izjavila je Von Cramon prije skoro 10 mjeseci.

Tada su uslijedile reakcije za reakcijom i kulminirale su onom iz Evropske unije, koja je zahtjevala da se takvi procesi obavljaju uz "prethodno obavještenje i sveobuhvatne informacije vlasnika imovine".

Eksproprijaciju u selima Dren i Lešak, gdje je bila predviđena izgradnja stanice granične policije, Evropska unija je nazvala "osjetljivim", podsjeća Nacionale.

"Izgradnja četiri baze Policije Kosova na privatnom i javnom zemljištu, u nekim slučajevima prije početka postupka eksproprijacije, izaziva zabrinutost u vezi sa imovinskim pravima na sjeveru Kosova i vlasti se moraju na adekvatan način pozabaviti tim pitanjem. EU apeluje na kosovske vlasti da se striktno pridržavaju zakonskih procedura o eksproprijaciji nepokretne imovine, da učine sve što je u njihovoj moći da obezbjede da se poštuje propisani proces i da se imovinska prava pogođenih vlasnika u potpunosti poštuju", rekli su tada iz EU.

O "ovoj zabrinutosti" koju je"„preneo premijeru Kurtiju" izjasnio se i posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak.

"Srbe ne treba iznenaditi, već ih obavjestiti", rekao je Lajčak u odgovoru medijima koji su ga upitali da li je upoznat "da su eksproprijacije najavljene bez javne rasprave".

Izvor: Kosovo online/Nacionale