Izostaje saradnja

Analitičarka Besa Luža ocjenila je, komentarišući odluku CBK o ukidanju dinara i izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara o tom pitanju, da premijer Kosova svojim "neposlušnim ponašanjem" i jednostranim odlukama šteti odnosu sa saveznicima.

Luzha je za ABC news istakla da su u posljednje vrijeme Kosovo posjećivali brojni predstavnici partnerskih zemalja sa Zapada kako bi razgovarali o tri goruće teme dinaru, ZSO i imovini manastira Visoki Dečani. Ukazala je da premijer Kurti nije pokazao spremnost za koordinaciju.

"Svjedoci smo sastanaka koji se održavaju na Kosovu, sa zvaničnicima Njemačke, Britanije i Francuske. Bilo je sastanaka i njihovog zalaganja oko tri pitanja, odluke u vezi sa Dečanima, o ZSO i u vezi sa dinarom. Nije da nema komunikacije, već izostaje saradnja sa Kurtijeve strane. U politici uvijek treba razmišljati o mogućem, a ne o nemogućem, pošto drugog izbora nemamo. A posebno ovo u našim uslovima. Kosovo ne može da ima stabilnost bez pomoći saveznika i Sjedinjenih Država", istakla je Luzha.

Osvrnula se i na izjavu Escobara da će premijer Kurti razmotriti pitanje dinara i ocjenila da odluka CBK neće biti potpuno povučena.

Napominje da bez obzira na sve pritiske i izjave saveznika po pitanju dinara, niko nije potvrdio da odluka nije nezakonita.

"Iz perspektive sprovođenja uredbe, nismo videli nikakvu koordinaciju centralne banke, ali ne vjerujem da će ta odluka biti u potpunosti povučena, jer se radi o primjeni zakona. Očekivali su nekakav odgovor od Kurtija. Nije političko, već tehničko pitanje kako Centralna banka funkcioniše. Dolazi do svojevrsnog nerazumijevanja i omekšavanja odnosa poslije jučerašnje odluke. Centralna banka mora da donese odluku o suspenziji ili ne", istakla je ona.

Izvor: Kosovo online/ABC news