Poslije razgovora sa Escobarom

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi izjavio je, sumirajući utiske sa jučerašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, da se uvjerio koliko su SAD razočarane potezima koje povlači aktuelna vlada Albina Kurtija.

"Da budem iskren, to je bio jedan od mnogih sastanaka koje sam imao sa Escobarom. Juče smo bili sa ostalim kolegama iz opozicije. To nije bio prijatan sastanak u smislu da je teško čuti takvo razočarenje i uvažavanje tako niskog nivoa odnosa Kosova sa SAD. Ne vcerujem da neko želi da vidi da Kosovo da gubi težinu koju je nekada imalo u odnosu na SAD", rekao je Krasniqi u intervjuu za Gazetu Blic.

Ocijenio je da su SAD nesumnjivo najvažniji strateški, čak i suštinski, egzistencijalni, saveznik za Kosovo i izrazio razočaranje zbog narušenog odnosa sa tradicionalnim partnerima.

Napomenuo je da Kurti nije "nasledio" već napravio takve okolniosti i da je urušio sve mogućnosti koje su njegovi prethodnici "otvorili".

Krasniqi kaže da ga je Escobar informisao o tome kako SAD vide situaciju na Kosovu i Zapadnom Balkanu i da je ocijenio da je ovo problematična godina s obzirom da nema napretka u rješavanju ključnih problema koji se tiču normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Za nekoliko nedjelja počinju predizborne kampanje u zemljama EU. I to je takođe izborna godina u SAD. Najveća zabrinutost SAD je što se zatvara ono što oni nazivaju 'prozorom mogućnosti', kako bi se okončali neki od najvećih problema sa kojima se Kosovo suočavalo godinama, a jedan od njih je sporazum sa Srbijom, zatim procesi vezano za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", naveo je Krasniqi.

Predsjednik PDK ističe da mu je Escobar rekao da je duboko zabrinut zbog izostanka komunikacije sa kosovski premijerom i činjenice da u posednje tri godine Kosovo samo nazaduje.

Nasuprot Kurtiju, Krasniqi tvrdi da su njegovi politički stavovi potpuo suprotni u odnosu na Kurtijeve i da je za PDK odnos sa saveznicima jedan od prioriteta.

"To nije nešto što ne znamo jer i dalje imamo kontinuiranu komunikaciju sa svim zemljama saveznicama. U posljednjih osam mjeseci imao sam dve posete Briselu, Francuskoj i imao kontakte sa predstavnicima glavnih zemalja EU i to nije nešto novo, ali je zabrinjavajuće jer to ne menja pristup Vlade", naveo je Krasnići.

Na pitanje zbog čega su SAD toliko razočarane kosovskim premijerom, Krasniqi pojašnjava da je glavni problem što Kurti ne "drži" riječ i povlači jednostrane poteze bez prethodnih konsultacija sa predtavnicima partnerskih zemalja.

Kurti, navodi, pravi opasne korake koje su i dovele do tenzija na sjeveru koje su rezultovale sankcijama EU koje su idalje na snazi.

Ocijenjuje je da nema samo Lajčak problem sa Kurtijem, ukazujući da su se brojni evropski lideri prilikom posjeta Kosovu sastajali samo sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

On je uputio kritiku Kurtiju što nije bio u Vašingtonu dvije godine, a nikada nije "ni vidio" Bijelu kuću.

"To ne bi trebalo da se dešava u normalnoj vladi, ali izgleda da premijer uopšte nema tu brigu", zaključio je Krasniqi.