Veoma važna odluka

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ocjenio je da je odluka Vlade Kosova kojom se Katastarskoj agenciji Kosova nalože da sprovede odluku Ustavnog suda u vezi sa zemljištem manastira Dečani veoma važna.

"Želim da napomenem koliko je današnja odluka važna za manastir. Bila je to teška, ali neophodna odluka i zahvaljujemo se institucijama za svu saradnju”, rekao je Escobar nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani u zgradi Predsjedništva.

Escobar je naveo da je sa Osmani razgovarao o događajima u Banjskoj 24. septembra prošle godine i naveo da su SAD zabrinute zbog tih dešavanja.

"Pozivamo Srbiju da sve odgovorne izvede pred lice pravde kako bi dobili kaznu koju zaslužuju", kazao je Escobar.

Kako je naveo, sljedećih par dana će razgovarati sa različitim ljudima jer, kako je naveo, ima da se razgovara o mnogim izazovima uključujući uredbu Centralne banke Kosova, napredovanju u dijalogu što uključuje, između ostalog i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Obe strane moraju napredovati u dijalogu i nastaviti sa punom primenom sporazuma kako bi postigli istorijski sporazum. Mi takođe pozivamo i Srbiju da nastavi sa implementacijom, nije Kosovo jedino koje treba da učini napore i donese teške odluke i da Ohridski sporazum postane realnost", rekao je Escobar.