Za ZSO dva rješenja

Analitičar Yll Hoxha rekao je da je kosovski premijer Albin Kurti prihvatio cijelio paket francusko-njemačkog plana te da se čeka pristanak Srbije što je, kako navodi, uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Pregovarački proces ima 'da' premijera Kurtija za ceo paket francusko-njemačkog deklarativnog plana, koji čeka 'da' od Srbije što nema. Postoji insistiranje međunarodne zajednice da ako Kosovo počne da radi, onda će i Srbija dati 'da'. Kurti to neće da učini i to je stvorilo sukob", naveo je.

Hoxha je rekao da ako je neko protiv Zajednice srpskih opština ima dva rješenja - ili će biti pristalica Albina Kurtija ili će mu reći "odustani, nemojte nas uništavati sa internacionalcima".

"U trenutku kada smo protiv Zajednice i smatramo je neustavnom, imamo problem da tražimo koordinaciju i da kritikujemo Albina Kurtija jer on ne sarađuje sa međunarodnom zajednicom. Stav treba da bude jasan. Vidim da je situacija mnogo problematičnija od toga. Kosovo je uvijek bilo visoko koordinisano sa SAD. Nismo uvijek uz koordinaciju imali dobre proizvode. Koordinacija nam je često proizvodila loše proizvode, na primjer Specijalni sud", rekao je Hoxha.