Spor oko dinara nerealan

Analitičar i nekadašnji jugoslovenski političar Azem Vllasi izjavio je za Kosovo Online da nikome nije jasno kako će dalje teći dijalog Kosova i Srbije koji se odvija uz posredovanje Evropske unije.

"Kako će dalje ići dijalog zasada nikome nije jasno. Ukoliko je spor zbog ukidanja dinara, onda bi ga odmah trebalo skinuti sa dnevnog reda zato što to nije realan, već izmišljen problem. Centralna Banka Kosova je sa svoje strane preduzela što je potrebno da na račune korisnika uplata iz Srbije pristižu iznosi u eurima“, kaže Vllasi.

Na pitanje kako tumači posljednju izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da “mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora”, Vllasi ističe da bi Lajčak to trebalo da kaže.

Vllasi ocijenjuje da je Beograd, odnosno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić strana u dijalogu koja, kako je naveo “bepostrebno zateže” situaciju oko dinara na Kosovu.

“Lajčak bi trebao da kaže koja to pitanja ostaju bez odgovora. A mogao bi jasno kazati Vučiću da ne zateže bespotrebno oko dinara jer Srbe na Kosovu ne ugrožava euro, sem ako pitanje dinara koči put ka finalnoj normalizaciji odnosa“, naglašava Vllasi.