Odluka politička, mnogi procesi blokirani

Stručnjaci za ustavno pravo i predstavnici civilnog društva smatraju da odugovlačenje predsjednice Vjose Osmani da postavi novog državnog tužioca negativno utiče na procesuiranje i kažnjavanje krivičnih djela na Kosovu, prenosi Gazeta Metro.

U aprilu će se navršiti dvije godine od prestanka mandata bivšem glavnom državnom tužiocu, a nasljednik Aleksandra Lumezija još nije izabran. U međuvremenu, kandidat Blerim Isufaj je dva puta predlagan za funkciju šefa Državnog tužilaštva, ali Osmani još nije donela konačnu odluku o njegovom dekretu.

Nedonošenje odluke u slučaju Isufaj je pogrešan pristup predsjednice, ocjenjuje univerzitetski profesor Kadri Kryeziu.

„Mislim da su postupci predsjednice u ovom slučaju neustavni. Postupci se moraju sprovoditi na osnovu Ustava i zakona na snazi. Smatram da su ove radnje više političke nego ustavne i pravne. To je pogrešan pristup jer dvije godine nemamo glavnog državnog tužioca“, naglašava on.

Kryeziu, između ostalog, naglašava da ne postojanje novog glavnog tužioca ima negativne efekte.

„To negativno utiče na procesuiranje zločina i efikasnost na radu. Takođe, protivzakonito je da se politika, premijer ili predsjednica miješaju u institucije sudske vlasti“, naglašava Kryeziu.

Viona Bunjaku iz Pokreta „Govori“ kaže da nedostatak zakonskog roka omogućava odlaganje izbora glavnog državnog tužioca. Ako kandidat Isufaj bude ponovo odbijen, moraće se raspisati novi konkurs, tvrdi Bunjaku.

„Normalno, mnogi procesi su vjerovatno blokirani iako imamo vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo online/ Gazeta Metro