Poslanik PDK

Bivši direktor Policije Kosova, ujedno i poslanik PDK, Rashit Qalaj zatražio je od Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova da preduzmu mjere za bezbjednost policajaca za kojima je raspisana Interpolova potjernica, prenosi Reporteri.

Qalaj je naglasio da su policajci samo sprovodili zakon.

„Prije nekoliko dana dobili smo prilično lošu vest o raspisivanju Interpolove potjernice za trojicom kosovskih policajaca koji su samo sprovodili zakon. Policajci su upotrebili potrebnu, razumnu i neophodnu silu da sprovedu zakon 28. maja 2019. godine, kada je uhapšen službenik Unmika“, rekao je Qalaj na sjednici Skupštine Kosova.

On je pozvao nadležne institucije da pruže zaštitu ovoj trojici policajaca.

„Upućujemo javni poziv Vladi, Ministarstvu unutrašnjih poslova, našim partnerima, da učine sve da policajac major Alban Jetullahu, kapetan policije Besart Ahmeti i policajac specijalnih jedinica Faruk Gashi budu zaštićeni, jedan od njih radi na Brnjaku“, dodaje Qalaj.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi za bilo kog političara bila raspisana Interpolova potjernica, on bi bio zaštićen, dok sa trojicom policajaca to nije slučaj.

“Zamislite da je neki političar dodat na listu Interpola. Koliko bi mjera bilo preduzeto, koliko zaštite bi bilo dodjeljeno, koliko džipova, dok za policajcima nikakve mjere nisu preduzete. Oni su sluge ove zemlje koji sprovode zakon”, rekao je Qalaj.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla izjavio je prije nekoliko dana da je resorno ministarstvo zvanično obavješteno da je Rusija raspisala međunarodnu potjernicu, između ostalog, i protiv komandanta specijalne jedinice policije Besarta Ahmetija.

Sveçla je rekao da se od Rusije ne očekuje "ništa dobro", kao i da ga preterano ne brine pokrenuta potjernica.

Rusija je izdala nalog za hapšenje tri pripadnika Policije Kosova i zatražila ulazak u sistem za pretragu Interpola. Rusija navodno traži pripadnike Policije Kosova zbog slučaja iz 2019. na sjeveru Kosova kada je uhapšen ruski državljanin.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri