Lider NISMA

Lider Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmir Limaj rekao je u intervjuu za Ekonomija onlajn da je, kako kaže, neodgovorno ponašanje vlade Albina Kurtija dovelo Kosovo u napetu situaciju sa međunarodnim partnerima, kao i da je krivicom aktuelne vlade izgubilo mogućnost da mu se pomogne u ostvarivanju prava na članstvo u Savjetu Evrope.

Limaj kaže da je kosovska diplomatija daleko od novih priznanja, a ima i kritika i na način na koji rade neke ambasade u evropskim zemljama.

"Pogledajte danas koja je to kosovska diplomatija, recite mi akciju koju je kosovska diplomatija uradila?  Ambasade koje Kosovo danas imamo daju jasnu političku orijentaciju, šta da radim sa njima? Koja je njihova uloga. Recite mi nešto diplomatski važno što se desilo Kosovu, što je ostavilo diplomatski trag na našu zemlju, bilo kakvu diplomatsku akciju. Ne kažem priznanje jer je daleko, priznanja nema", kaže Limaj.

Dodaje da su česte afere iznenadile čak i saveznike i zaustavile pomoć za članstvo u važnim međunarodnim organizacijama.

"U kontinuitetu smo imali skandale, akcije koje su često iznenadile naše prijatelje i one koji su bili zainteresovani da nam pomognu. Bilo je konkretnih koraka koji su nam pomogli ka članstvu u Savjetu Evrope, ali djelovanje naše vlade zaustavlja čak i one glasove koji podržavaju članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Dakle, ne vidimo da je bilo neke konkretne, ozbiljne i dostojanstvene akcije koju bi država trebalo da ima", navodi Limaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online